​In 2008, fondul suveran de investitii al Libiei, controlat de Muammar Gaddafi, a dat grupului Goldman Sachs 1,3 miliarde de dolari pentru pariuri pe valuta si alte tranzactii complexe, care ulterior si-au pierdut 98% din valoare, scrie Wall Street Journal in editia online.

Pentru a incerca sa isi repare eroarea, Goldman i-a oferit Libiei sansa se devina unul dintre principalii actionari ai sai, potrivit unor documente si unor persoane familiare cu aceasta chestiune.

Negocierile dintre Autoritatea pentru Investitii din Libia si grupul american au durat mai multe luni in vara lui 2009, insa nu au dus in final nicaieri.

Episodul "ciudat" este tratat pe larg de WSJ, ca exemplu de cum au incercat Goldman si alte banci vestice sa faca afeceri cu Libia.

Cuceriti de un director care vorbea araba, Autoritatea libiana face investitii de 1,3 miliarde de dolari. In momentul in care criza financiara loveste, aceste investitii sunt printre primele afectate, astfel ca pana in februarie 2010 sufera o scadere de 98% in valoare.

Dupa pierderea banilor, la Tripoli a avut loc o confruntare intre intre un director libian si doi oficiali Goldman. Acestia din urma au fost atat de traumatizati, incat compania lor a aranjat paza pentru ei pana a doua zi, cand au parasit teritoriul tarii.

Goldman Sachs a oferit in urmatorii doi ani 6 propuneri Libiei, pentru ca nu dorea ca reputatia sa ii fie afectata. Intre aceasta s-a numarat si cea ca Libia sa detina actiuni preferentiale la Goldman in valoare de 5 miliarde de dolari de pe urma carora sa primeasca bani anual timp de 40 de ani, insa oficialii de la Tripoli au vrut sa isi recupereze banii mai repede.

In iunie anul trecut, Autoritatea de Investitii din Libia avea active in valoare de 53 de miliarde de dolari. Anul acesta, in urma razboiului declansat, oficialii americani au inghetat 37 miliarde de dolari, intre acestea numarandu-se cateva fonduri inca gestionate de Goldman.

Citeste intreaga poveste despre cum a pierdut Libia 1,3 miliarde de dolari si cum a incercat Goldaman sa compenseze pe site-ul WSJ.