Investitiile private in economiile emergente ar putea ajunge la 1.041 miliarde de dolari in acest an, in crestere fata de estimarile anterioare de 960 miliarde de dolari, potrivit Reuters, care citeaza Institutul International de Finante. Reprezentatii institutiei au anuntat ca revizuirea se datoreaza, in principal, intrarilor mai mari de capital in China si Brazilia.

Totodata, acestia se asteapta ca investitorii straini din Egipt sa retraga capital din economia acestei tari, ca urmare a recentelor evenimente de pe scena politica. Institutia estimeaza ca investitorii straini au retras deja circa 16 miliarde de dolari din acesta tara.

"Nivelul ridicat al fluxurilor de capital catre pietele emergente reflecta ponderea din ce in ce mai ridicata a acestora in economia mondiala si performantele relativ solide din ultimii ani comparativ cu economiile mature", a declarat Charles Dallara, managing director al IIF.

Pentru anul viitor, IIF estimeaza o usoara crestere a investitiilor private in economiile emergente, la 1.056 miliarde de dolari. In 2010, investitiile in economiile emergente au fost de 990 miliarde de dolari, cu circa 350 miliarde mai mari decat in 2009.

Institutia estimeaza ca cresterea economica a tarilor emergente se va tempera la 6,1% in 2012, de la 7,2% in 2010 si totodata se asteapta la o stabilizare a diferentei dintre ratele dobanzilor din economiile dezvoltate si cele emergente.

Institutul International de Finante, cu sediul la Washington, este asociatia mondiala a institutiilor financiare. Ea reprezinta 400 de banci, din peste 70 de tari.