Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiect: Taxa de poluare auto redusa cu 30% comparativ cu nivelul actual

Taxa de poluare auto va fi redusa cu 30% comparativ cu nivelul actual. Exceptie fac masinile dotate cu motor Euro 5, in cazul carora taxa va ramane nemodificata. Asta prevede un proiect de ordonanta de modificare a taxei auto. In acelasi timp, pentru masinile cele mai poluante din categoria non-euro, cuantumul taxei va fi redus mai putin sau deloc. Actul normativ introduce o noua grila de calcul a taxei auto in functie de capacitatea cilindrica a masinilor, pentru autovehicule incadrate in categoria M1, respectiv a vehiculor concepute si construite pentru transportul de pasageri care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune. Coeficientii taxei calculate pe baza acestui indicator vor scadea astfel uniform cu 30% pentru masinile cu motor Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 si non-euro, indiferent de capacitatea cilindrica, cu exceptia masinilor non-euro depeste 2.000 de centimetri cubi, pentru care taxa scade doar cu 12%, si de peste 3.000 centimetri cubi, unde taxa ramane la acelasi nivel. O decizie finala in legatura cu taxarea masinilor va fi luata intr-o sedinta viitoare a Guvernului. Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene.

Ministerul Economiei vrea sa vanda ultimele actiuni pe care le are la Petrom

Ministerul Economiei vrea sa vanda si ultimele actiuni pe care le mai are la Petrom. Ministrul de resort, Ion Ariton a declarat ca intentioneaza sa obtina 600 de milioane de euro din vanzarea celor 9,86 % din actiunile Petrom. "Eu personal, care am fost angajat la Petrom, as vrea sa vindem cu un leu mai mult decat a fost vandut pachetul celalalt de la Petrom", a spus Ariton. Ministrul a fost implicat intr-un scandal care a tinut prima pagina al ziarelor locale la inceputul anului 2002, ca director comercial la Petrom, sucursala Sibiu, cand s-a descoperit o gaura de 10 miliarde de lei in bugetul companiei. A fost cercetat intr-un dosar in care, dupa doi ani, s-a dictat neinceperea urmaririi penale, potrivit presei locale. Ariton spune ca ministerul pe care il conduce si-a facut un calcul si spera ca vanzarea actiunilor Petrom sa fie "o afacere de succes". In aprilie, premierul Emil Boc a afirmat ca statul va vinde pachetul minoritar de la Petrom pe bursa si va obtine un pret mai mare de 670 milioane de euro, cat a luat guvernul Adrian Nastase la privatizarea companiei, in 2004, cand a vandut 33% din actiuni si a cedat controlul asupra societatii.

Fondul Monetar International a acordat un imprumut de 3 miliarde de dolari Egiptului

Intelegerea este pe o perioada de 12 luni, pentru a sprijini economia sa se redreseze, a anuntat ministrul egiptean de finante, Samir Radwane. Rata dobanzii imprumutului este de 1,5%. "Programul economic al autoritatilor este primul pas in stabilirea unei fundatii pentru o crestere economica bazata pe un sector privat mai incluziv," se arata intr-un comunicat FMI. Economia egipteana, care depinde in mare parte pe turism, a fost puternic zdruncinata in timpul si dupa revolta populara care a daramat regimul lui Hosni Mubarak pe 11 februarie anul acesta.

Comisia Europeana - acuzata ca risipeste banii contribuabililor pe calatorii de lux si avioane private

Comisia Europeana a fost acuzata ca risipeste banii contribuabililor pe calatorii de lux si avioane private pentru comisarii sai. O ancheta a Biroului de Jurnalism de Investigatie din Londra, realizata intre 2006 si 2010, releva ca executivul Uniunii a cheltuit 7.5 milioane de euro pe avioane private, petreceri exclusiviste, cadouri si vacante de lux pentru uzul comisarilor sai. Raportul a fost dat publicitatii dupa ce Comisia a cerut o crestere a bugetului de anul viitor cu 4,9%. In timpul delegatiilor oficiale, presedintele José Manuel Barroso si opt asistenti ai sai s-au cazat in apartamente care costa, in medie, 780 euro pe noapte, in timp ce normele UE prevad o suma maxima de 250 euro pe noapte, pentru cazarea oficialilor. Comisarii Uniunii se numara printre politicienii cei mai bine platiti din Europa, cu un salariu de baza de peste 20.000 euro net pe luna, alaturi alte sporuri.