Sberbank ar putea licita pana la 750 de milioane de euro (1.1 miliarde dolari) pentru preluarea Volksbanken International (VBI), scrie cotidianul austriac Die Presse, citand doua surse apropiate rusilor de la Sberbank. Suma este mult sub asteptarile proprietarilor Volksbank, care sperau sa obtina 1,8 miliarde de euro, mai noteaza Die Presse.

Potrivit cotidianului austriac, banca-fiica din Romania -Volksbank Romania- nu face parte din tranzactie. "Sberbank a fost de la inceput sceptica cu privire la filiala romana, deoarece piata locala nu este foarte lichida pe de o parte, iar sistemul financiar nu este puternic", noteaza ziaristii austrieci. A mai contat de asemenea faptul ca relatiile bilaterale ale Romaniei cu Rusia sunt proaste, acesta fiind probabil si motivul pentru care Banca Nationala a Romaniei a fost rezervata cu privire la intrarea rusilor pe piata bancara locala.

Daca se inteleg la conditiile tranzactiei, vanzarea ar putea avea loc in cel mult o luna, mai noteaza Die Presse.

Rusii au propus Volksbank International sa nu preia si afacerea din Romania, pentru ca ar fi fost nevoiti sa consolideze aici toate operatiunile din Uniunea Europeana, fiind cea mai mare sucursala, potrivit legislatiei comunitare. Dupa ce au vizitat banca de la Bucuresti, in urma cu trei saptamani, Sberbank a propus celor de la Viena sa preia toate sucursalele detinute de Volksbank, cu exceptia celei din Romania, declarau in luna aprilie pentru Mediafax surse bancare.

Potrivit acestora, reprezentantii celei mai mari banci din Rusia s-au intalnit la Bucuresti si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Prin preluarea activelor bancii austriece, Sberbank ar fi fost obligata sa consolideze in Romania toate afacerile din UE, pentru ca Volksbank Romania ar fi fost cea mai mare banca din portofoliu.

Astfel, BNR urma sa fie principala institutie de autorizare si supraveghere a afacerilor Sberbank in Europa Centrala si de Est.

Ziarul rusesc noteaza ca oficialii Sberbank au recunoscut interesul pentru extinderea in Europa de Est, fara a confirma punctual negocierile cu Volksbank.

Un director al Sberbank a declarat pentru Vedomosti ca extinderea ar putea incepe in viitorul apropiat.

Pe langa Romania, Volskbank International mai opereaza in Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Ucraina.

Volksbank International, divizia internationala a grupului austriac Volksbank AG, detinea in Romania la finele anului trecut active de 4,8 miliarde euro, dintr-un total de 13,7 miliarde euro.