Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in sens pozitiv primele estimari cu privire la cresterea economica din primul trimestru al anului, iar noile date arata ca Produsul Intern Brut (PIB) a fost, in termeni reali, cu 0,7% mai mare comparativ cu ultimul trimestru din 2010 (date ajustate sezonier), iar fata de trimestrul corespunzator al anului trecut avansul a fost de 1,7% (serie bruta). Primele estimari ale INS, publicate la mijlocul lunii mai, aratau ca economia a crescut in primul trimestru cu 0,6% fata de trimestrul anterior si cu 1,6% fata de perioada ianuarie - martie 2010.

Industria a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 10,1%, urmata de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii, cu 1,1%.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in alte activitati de servicii (-6,1%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-3,2%) si in constructii (-2,4%). O reducere mai mica s-a inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,4%). Ca o consecinta a evolutiei pozitive a valorii adaugate brute pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 1,3%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I 2011 cererea interna a scazut cu 0,5 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010, ca urmare a reducerii atat a formarii brute de capital fix (-2,2%) cat si a consumul final total (-3,0%), acesta din urma fiind influentat, in mod special, de diminuarea semnificativa a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-10,5%).

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut imbunatatirea exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+23,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (+15,4%).

Primele estimari cu privire la Produsul Intern Brut pentru cel de-al doilea trimestru din 2011 vor fi publicate in data de 16 august 2011.