Banca Mondiala (BM) a revizuit in usoara crestere prognoza cu privire la avansul economiei romanesti din acest an, la 1,6%, insa a coborat estimarile pentru anul viitor, la 3,7%, potrivit raportului Global Economic Prospects. Anterior, institutia financiara internationala estima o crestere a economiei Romaniei de 1,5% in acest an si 4,4% in 2012.

Analistii BM se asteapta ca in 2013 economia Romaniei sa inregistreze un avans de 4%.

Conform acestui raport, in Europa Centrala si de Est se va inregistra o crestere economica de 2,4% in 2011 si 3,8% in anul urmator, urmand ca avansul sa se tempereze la 4,0% in 2013. In aceasta regiune sunt incluse Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Macedonia, Montenegro, Romania si Serbia.

Banca Mondiala mai arata ca avansul statelor membre ale Uniunii Europene dar cu economii in dezvoltare - Bulgaria, Lituania si Romania - se va accelera in perioada urmatoare la circa 3,4%, sustinut de natura relativ diversificata a economiilor acestor tari, programele de sprijin ale UE si FMI si de redresarea zonei euro. Desi aceste tari nu au fost inca afectate de temerile cu privire la sustenabilitatea statelor europene bogate, o contagiune prin intermediul sectorului financiar ramane o posibilitate.

Prognoza economica pentru Romania din acest an a Bancii Mondiale se plaseaza in urma acestei revizuiri peste cea a Fondului Monetar International, care estimeaza un avans de 1,5%.