Moody's nu intentioneaza sa modifice ratingul sau perspectiva Romaniei pentru cel putin un an, a declarat miercuri Petr Vins, directorul general al agentiei pentru Europa Centrala, citat de Mediafax. Moody's este singura mare agentie de evaluare financiara care a mentinut ratingul Romaniei in categoria investment grade (investitionala) in timpul crizei.

"Nu trebuie sa uitati ca noi nu am retrogradat ratingul Romaniei in timpul crizei. Perspectiva este stabila si nu intentionam sa o modificam in perioada urmatoare. Cel putin in urmatorul an nu vom face modificari (asupra ratringului sau perspectivei - n.r.)", a spus Vins.

El a aratat ca in momentul in care se ia o decizia cu privire la ratingul unei tari, agentia de evaluare analizeaza in ultima instanta indicatorii macroeconomici, printre care inflatia, somajul si nivelul datoriei publice, dar si accesul la pietele internationale sau abilitatea cu care o tara isi poate plati datoria suverana.

"Viitorul (Romaniei - n.r.) este luminos, dar nu atat de luminos cum arata inainte de criza, pentru ca economia nu va mai creste atat de repede", a afirmat Vins.

Moody's atribuie Romaniei ratingul de credit "Baa3", cu perspectiva stabila.