Leul si-a continuat deprecierea in fata monedei unice europene, iar cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat cu 1,75 bani comparativ cu ziua anterioara, la 4,1719 lei pentru un euro.

Pe piata valutara, leul a deschis sedinta la un curs de 4,1520 - 4,1540 unitati/euro si a atins un curs maxim de 4,1770 lei/euro, in contextul unei piete cu volume peste media zilnica din ultima luna.

Unul dintre dealerii contactati de HotNews.ro a aratat ca au existat banci straine care au cumparat euro "agresiv", in contextul unei piete cu volume de tranzactionare de doua ori mai mari decat intr-o zi obisnuita.

"Un element deosebit este faptul ca, aparent, in spatele deprecierii din ultima perioada nu se afla niciun motiv. In niciun caz nu e vorba ca strainii au renuntat in bloc la pozitiile din Romania. Un motiv ar fi marcarile de profit ale jucatorilor straini, sau faptul ca o agentie de rating a anuntat ca va mentine perspectiva stabila a ratingului Romaniei, in conditiile in care se asteptau la o schimbare a perspectivei in pozitiva, insa aceasta nu justifica deprecierea leului cu 500 de puncte in doar trei zile", a declarat acesta.

Un alt dealer din piata a aratat ca volumele tranzactionate nu au surprins, desi au fost mai mari fata de zilele anterioare. "In sedinta de marti, volumele tranzactionate s-au ridicat la circa 200 milioane de euro, in conditiile in care media ultimei luni a fost de 100 milioane de euro. Vream insa sa credem ca piata romaneasca nu este una de 100 milioane de euro", a spus el.

Moneda nationala a pierdut teren si in fata dolarului american, cursul BNR fiind de 2,8435 lei pentru un dolar, fata de 2,8319 lei/dolar cat a fost marti.

Comparativ cu ziua anterioara, leul a pierdut 0,51 bani in fata francului elvetian, ajungand la 3,4016 lei/franc. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,5618 lei, dupa ce marti cursul bancii centrale a fost de 3,5310 lei pentru 100 de yeni.​​