Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

S&P a confirmat ratingul Romaniei la "BB+", cu perspectiva stabila

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a confirmat ratingurile Romaniei la "BB+/B" pentru datoriile in valuta si "BBB -/A-3" pentru cele in moneda locala, perspectiva asociata ambelor calificative fiind stabila. Ratingul Romaniei ramane astfel in categoria "junk", cu o treapta sub nivelul recomandat pentru investitii. S&P a retrogradat ratingul Romanei in categoria junk in octombrie 2008.

Fitch atribuie Romaniei un rating similar, "BB+", cu perspectiva stabila, iar Moody's este singura dintre cele trei mari agentii de evaluare financiara care acorda statului roman un rating "investment grade", respectiv "Baa3", cu perspectiva stabila. S&P anticipeaza ca economia romaneasca va inregistra o revenire modesta in acest an si se va consolida treptat incepand din 2012.

Perspectiva stabila reflecta asteptarile S&P pentru continuarea procesului de consolidare a finantelor publice, in linie cu tintele specificate, iar noul acord stand-by va minimaliza riscul unor derapaje fiscale inainte de alegerile din 2012, anticipeaza agentia.

Estimarile S&P se bazeaza pe presupunerea ca guvernul va mentine acordul stand-by pentru intreaga durata de doi ani si ca bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania vor continua sa sustina subsidiarele locale.

Daca guvernul nu va reusi sa respecte tintele de consolidare fiscala si strategia de reforma structurala, sau daca deficitle externe ale Romaniei se vor largi semnificativ fara o imbunatatire a potentialului de crestere economica pe termen lung, ratingurile statului ar putea resimti presiuni negative, se spune in comunicat.

Pe de alta parte, daca guvernul va continua adoptarea reformelor structurale, construind o reputatie de prudenta fiscala sustinuta si mentinand stabilitatea sectorului financiar, S&P ar putea creste ratingul.

Petrolul descoperit anul trecut la nivel mondial poate acoperi doar 20% din consum

Companiile petroliere au descoperit anul trecut zăcăminte suficiente pentru a acoperi doar 20% din consumul global de petrol din 2010, a avertizat miercuri grupul britanic BP, reaprinzând dezbaterea privind pericolul ca omenirea să rămână fără această resursă.

BP notează, în Raportul Statistic anual privind industria energetică globală, că rezervele dovedite de petrol au crescut anul trecut la nivel mondial cu doar 6 miliarde de barili, la 1.383 miliarde de barili.

În acelaşi timp, producţia de petrol a urcat la 82 milioane de barili pe zi, adică 29,9 miliarde de barili pentru întregul an.

Consumul mondial de petrol a crescut din nou anul trecut după doi ani consecutivi de declin, de la 84,7 milioane barili pe zi la 87,4 milioane barili pe zi. Astfel, consumul global de petrol a totalizat anul trecut aproape 32 miliarde de barili.

Consumul de gaze a crescut la nivel global cu 7,4% în 2010, la 3.169 miliarde metri cubi, cel mai ridicat nivel din 1984, iar producţia de gaze a ajuns de asemenea la un volum record, de 3.193 miliarde metri cubi, în urcare cu 7,3%.

Irakul devine producator auto - Chinezii de la Lifan au deschis o linie de asamblare

Irak - una dintre cele mai nesigure tari din lume - incepe sa aiba o industrie auto fiindca grupul chinez Lifan a inaugurat o linie de asamblare in tara din Golful Persic. Lifan este cunoscut mai mult pentru scuterele si motocicletele sale, dar asambleaza masini in mai multe tari exotice, cu colectii de piese trimise din China.

Lifan a inceput asamblarea unor modele sedan in Irak impreuna cu partenerul local iZamazam Spring , noteaza China Auto Web. Partenerul irakian a vandut masini Lifan in ultimii doi ani, reusind sa gaseasca 2.000 de clienti.

Chinezii de la Lifan vand scutere si in tara noastra, iar in ultimii patru ani a gasit parteneri locali in tari precum Rusia, Vietnam, Etiopia si Uruguay. Lifan a exportat 60.000 de masini intre 2007 si 2009.

Lifan Industry Co are peste 8.000 de angajati pe plan mondial si produce si motoare, baterii si chiar biciclete electrice.