Banca Centrala Europeana a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 1,25%, decizie asteptata de majoritatea analistilor, potrivit AFP. Acestia spun ca BCE va astepta sedinta de luna viitoare pentru o noua majorare a dobanzii de referinta, continuand astfel inasprirea politicii monetare inceputa in luna aprilie.

Jean-Claude Trichet, presedintele institutiei financiare, va participa la o conferinta de presa la Frankfurt la ora 12:30 GMT, unde se presupune ca va raspunde intrebarilor legate de situatia din Grecia.

Miercuri seara, o sursa diplomatica europeana a declarat pentru AFP ca reprezentantii zonei euro au inceput discutiile cu privire la un nou pachet de asistenta financiara acordat Greciei, care ar putea depasi 90 miliarde de euro.

UPDATE: Totodata, institutia a revizuit joi previziunile de crestere economica pentru zona euro, estimand un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,9% in acest an si 1,7% in anul viitor, potrivit AFP. In prognozele anterioare, publicate in luna martie, BCE estima o crestere economica in zona euro de 1,7% in 2010 si 1,8% in 2012.

Totodata, BCE a revizuit si prognozele cu privire la rata inflatiei din Euroland, estimarea pentru acest an fiind majorata la 2,6% pentru finele acestui an, fata de 2,3% cat se prognoza anterior. Prognoza de inflatie pentru 2012 a fost mentinuta la 1,7%.