Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Orange si Vodafone au castigat in instanta suspendarea platii amenzilor de la Consiliul Concurentei, achitand o cautiune de aproape 19 milioane euro

Orange si Vodafone au castigat in instanta suspendarea platii amenzilor de la Consiliul Concurentei, achitand o cautiune de aproape 19 milioane euro. Cele doua companii au fost amendate in acest an cu aproximativ 35 de milioane de euro si respectiv 28 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta. Suspendarea executarii deciziei autoritatii are loc pana la pronuntarea instantei de fond. Potrivit legii concurentei, instanta poate lua o astfel de hotarare doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din totalul amenzii primite, ceea ce inseamna ca Orange si Vodafone au avut de platit impreuna aproape 19 milioane de euro. In functie de decizia finala din acest proces, cele doua companii vor trebui sa plateasca restul amenzilor primite in cazul in care pierd sau vor primi inapoi acesti bani in cazul in care castiga in fata Consiliului Concurentei. Companiile au primit cea mai mare amenda din istoria Consiliului Concurentei. Investigatia autoritatii a fost deschisa si impotriva Romtelecom, iar raportul va fi terminat in acest an.

Serbia vrea sa se implice in proiectul AGRI

Serbia este interesata sa se alature proiectului AGRI, din care fac parte Azerbaidjan, Georgia si Romania. Anuntul a fost facut de presedintele Serbiei, Boris Tadic, in cadrul unei intalniri cu presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Acesta din urma a salutat dorinta Serbiei de a adera la proiectul care vizeaza exportul gazelor azere catre Europa. O alta tara care a aderat la proiect este Ungaria. "Georgia, Azerbaidjan si Romania lucreaza la un proiect important. (…) Serbia are un interes strategic in aceasta chestiune", a declarat Boris Tadic. AGRI ar putea intra in concurenta cu Nabucco, din cauza surselor de aprovizionare cu gaze. Partile implicate in proiect se bazeaza, in mare parte, pe zacamantul de la Shah Deniz din Azerbaidjan.

Dupa ce au inflamat bula imobiliara, hedge fund-urile s-au reorientat spre alimente si biocombustibili, cumparand masiv terenuri in Africa - raport

Fondurile speculative de investitii - celebrele hedge fund - care au provocat recesiunea globala prin inflamarea bulei imobiliare, incearca acum acelasi lucru pe piata produselor alimentare. Mai exact, acestea cumpara masiv terenuri in Africa, inclusiv in urma unor tranzactii suspecte, acuza un think-tank american, Oakland Institute, citat de BBC News. Hedge fund-urile se afla in spatele acestor tranzactii in incercarea de a-si majora profiturile prin actiuni pe piata alimentara si in sectorul biocombustibililor. In urma acestor achizitii, milioane de mici fermieri au fost obligati sa se mute. Oakland Institute afirma ca a ajuns la aceste concluzii dupa ce a analizat tranzactiile cu terenuri din Etiopia, Tanzania, Sudan, Sierra Leone, Mali si Mozambic. Societatile de hedge fund si alti speculatori au cumparat, numai in 2009, cel putin 60 de milioane de hectare de teren in Africa, o suprafata de marimea Frantei. Companiile citate in acest studiu resping acuzatiile si neaga orice implicare in practici ilegale.

Oficial Fed: Intrarea SUA in incapacitate de plata, deosebit de periculoasa pentru economia globala

Posibilitatea ca Statele Unite ale Americii sa intre in incapacitate de plata reprezinta cel mai mare risc pentru economia mondiala. Avertismentul a fost lansat de presedintele Rezervei Federale din St. Louis, James Bullard. "Situatia fiscala a Statelor Unite, daca nu este manevrata cu grija, ar putea sa se transforme intr-un soc macro global", a declarat acesta. Membrii republicani ai Congresului considera ca intrarea in incapacitate de plata pentru scurt timp este acceptabila, daca ar forta Casa Alba sa abordeze problema mai importanta a deficitului bugetar. Putini analisti de pe Wall Street considera ca se va ajunge in aceasta situatie.