Rata anuala a inflatiei a urcat in luna mai la 8,41%, ca urmare a scumpirii alimentelor cu peste 11%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cresteri importante s-au inregistrat si in cazul marfurilor nealimentare (7,70%) si a serviciilor (4,65%).

In luna mai, preturile de consum au crescut cu 0,21% fata de luna anterioara.

Dintre alimente, fructele proaspete (+6,71%), cartofi (+3,59%), miere de albine (+1,41%) si zahar (+1,24%) au cunoscut cele mai mari majorari de preturi fata de luna aprilie, alimentand cresterea indicelui general al preturilor.

Produsele din categoria marfurilor nealimentare au inregistrat cresteri de maxim 0,85% in luna mai, acest avans fiin inregistrat in cazul energiei termice. Combustibilii si tutunul, cele doua produse asupra carora s-a concentrat BNR in ultimele rapoarte asupra inflatiei, au inregistrat o scadere a preturilor de 0,05%, respectiv o crestere de 0,67%.

In ceea ce priveste tarifele la servicii, acestea au scazut pe total cu 0,36%. Cea mai mare crestere de pret in aceasta categorie a avut loc la apa, canal, salubritate, cu 1,23%, in vreme ce chiriile s-au diminuat cu 0,04%.

INS mai arata ca, daca excludem impactul majorarii preturilor la combustibili, preturile de consum au crescut in mai cu 0,24% comparativ cu aprilie, iar daca excludem impactul bauturilor alcoolice si a tutunului, indicele preturilor de consum a avansat cu 0,18%. Preturile de consum au urcat in mai cu 0,23% daca se exclud legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate, bauturi si tutun.

Produsele ale caror preturi sunt reglementate sunt medicamente, energie electrica, gaze naturale, energie termica, transport CFR, transport pe apa, posta si curier, abonament radio-TV, servicii de eliberare carte identitate, permis auto, pasaport, apa, canal, salubritate, transport urban in comun, chirii stabilite de administratia locala.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat sub nivelul estimat de Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania. Analistii prognozau ca preturile de consum au crescut in luna mai cu 0,3%, in timp ce rata anuala a inflatiei a fost de 8,5%. Opiniile analistilor cu privire la inflatia lunara au variat intre 0,3% si 0,5%, iar estimarile privind rata anuala s-au plasat intre 8,3% si 8,6%.