Guvernatorul Bancii Israelului, Stanley Fischer, si-a depus candidatura pentru postul de director general al Fondului Monetar International (FMI), a anuntat postul doi de televiziune israelian, preluat de AFP.

Aceasta informatie, care nu a fost confirmata inca de Banca centrala israeliana, a aparut cu cateva ore inainte de termenul limita pentru depunerea candidaturilor la postul lasat liber de francezul Dominique Strauss-Kahn.

Fischer, in varsta de 67 de ani, un economist respectat pentru faptul ca a ajutat economia israeliana sa traverseze criza financiara internationala, este cotat ca outsider in fata ministrului francez al Finantelor Christine Lagarde si a mexicanului Agustin Carstens, care mizeaza pe economiile emergente.

Stanley Fischer, care a ocupat posturi importante in cadrul Bancii Mondiale si a fost numarul 2 la FMI si la grupul financiar Citigroup, a acceptat in martie un al doilea mandat de cinci ani in fruntea Bancii centrale a Israelului.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat in data de 19 mai dupa ce a fost acuzat de tentativa de viol de o camerista, in New York.

Candidaturile pot fi depuse pana vineri seara, la miezul noptii, ora Washingtonului (04,00 GMT sambata).

FMI a precizat ca nu va face nicio declaratie legata de numele candidatilor inainte de luni.

Lagarde si Carstens se afla intr-o cursa stransa pentru obtinerea voturilor celor 24 de membri ai consiliului de adminsitratie al Fondului.

FMI si-a fixat drept obiectiv pentru desemnarea noului director general data de 30 iunie.