Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Fondul Monetar International, victima unui atac cibernetic

Fondul Monetar International a fost tinta unui atac cibernetic, a confirmat un purtatator de cuvant al institutiei. Accesul la sistemul informatic al Fondului ar fi oferit posibilitatea de a obtine date economice confidentiale folosite de institutia financiara pentru a promova stabilitatea ratelor de schimb, pentru a sprijini echilibrul comertului international si pentru a oferi resurse privind remedierea crizelor aparute in balanta de plati a statelor membre. Expertul in securitate cibernetica Tom Kellerman, care a lucrat atat pentru Banca Mondiala cat si pentru FMI, a spus ca scopul hackerilor a fost de a instala un software care sa ofere unui stat acces la reteaua FMI. Actiunea ar fi inceput inainte de arestarea, la 14 mai, a fostului director al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiune sexuala asupra unei cameriste a unui hotel din New York.

Atacul ar proveni din partea unui stat care intentiona sa obtina date sensibile despre strategia FMI sau care intentiona sa distruga reputatia acestei institutii financiare, a precizat Jeff Moss - un hacker care lucreaza pentru Departamentul de Securitate Interna. Specialistii in domeniul securitatii informatiilor estimeaza ca va fi dificil de stabilit cu certitudine din partea carui stat a venit acest atac.

Exporturile romanesti catre UE, in crestere cu 30% la patru luni

Romania a livrat catre celelalte 26 de state din Uniunea Europeana marfuri in valoare de 10,40 miliarde euro pe primele patru luni ale anului, cu 30,6% mai mult decat in ianuarie-aprilie 2010. Totodata, tara noastra a importat marfuri de 11,99 miliarde euro, cu 20,4% mai mult, informeaza Ministerul Economiei. Evolutia exporturilor a contribuit la diminuarea deficitului comercial, in scadere cu 18,4% fata de aceeasi perioada din 2010. Tot pe primele patru luni, UE continua sa ramana principalul partener comercial al Romaniei, reprezentand 72,1% din total exporturi si 71,2% din total importuri.

In luna aprilie, exporturile au crescut cu 16,5% la valorile exprimate in lei (16,7% la valorile exprimate in euro), comparativ cu luna aprilie 2010.

In luna aprilie, comparativ cu luna martie 2011 s-a inregistrat, insa, o incetinire a exporturilor, datorata evolutiei cursului de schimb al monedei nationale si evolutiei cererii pe pietele principalilor parteneri comerciali ai Romaniei.

Guvernatorul bancii centrale a Israelului, Stanley Fischer, candideaza la sefia FMI

Guvernatorul Bancii Israelului, Stanley Fischer, si-a depus candidatura pentru postul de director general al Fondului Monetar International (FMI), a anuntat postul doi de televiziune israelian.

Informatia care nu a fost confirmata inca de Banca centrala israeliana, a aparut cu cateva ore inainte de termenul limita pentru depunerea candidaturilor la postul lasat liber de francezul Dominique Strauss-Kahn.

Fischer, in varsta de 67 de ani, un economist respectat pentru faptul ca a ajutat economia israeliana sa traverseze criza financiara internationala, este cotat ca outsider in fata ministrului francez al Finantelor Christine Lagarde si a mexicanului Agustin Carstens, care mizeaza pe economiile emergente.

Stanley Fischer, care a ocupat posturi importante in cadrul Bancii Mondiale si a fost numarul 2 la FMI si la grupul financiar Citigroup, a acceptat in martie un al doilea mandat de cinci ani in fruntea Bancii centrale a Israelului.

FMI si-a fixat drept obiectiv pentru desemnarea noului director general data de 30 iunie.