Fondul Monetar International a anuntat luni ca a ales doi candidati pentru pozitia de CEO, pe frantuzoaica Christine Lagarde, una dintre favorite, si mexicanul Agustin Carstens, in timp ce candidatura israelianului Stanley Fischer a fost respinsa. Board-ul FMI "vor lua in considerare nominalizarile lui Agustin Carstens si Christine Lagarde pentru postul de CEO", a spus institutia intr-o declaratie.

Christine LagardeFoto: Reuters

Lagarde, in varsta de 55 ani, este ministrul francez al Economiei, iar Carsten (53 de ani) este guvernatorul Bancii din Mexic. Numele lui Lagarde a fost avansat inca de la inceput chiar daca fostul sef al FMI,francezul Dominique Strauss-Kahn a fost retinut pentru acuzatia de tentativa de viol. Candidatura ei a fost confirmata 25 mai.

Mexicul a anuntat candidatura guvernatorul bancii centrale la 22 mai, la cinci zile dupa demisia francez Dominique Strauss-Kahn.

Spre deosebire de cei doi, Fischer nu a mai avut timp sa-si faca campanie, acesta aratandu-se chiar surprins de nominalizirea anuntata sambata. Consiliul i-a respins candidatura insa anuntand ca Fischer are 67 de ani, dar "regulile FMI stabilesc o limita de varsta pentru post de 65 de ani".

Guvernatorul Bancii Israelului, Stanley Fischer, un economist respectat pentru faptul ca a ajutat economia israeliana sa traverseze criza financiara internationala, a fost cotat inca de la inceput ca outsider in fata ministrului francez al Finantelor Christine Lagarde si a mexicanului Agustin Carstens, care mizeaza pe economiile emergente.

Christine Lagarde este considerata favorita pentru a ii succeda lui Dominique Strauss-Kahn, fiind puternic sustinuta, pe langa Franta, si de Germania si Marea Britanie. Marile puteri economice din afara continentului si-ar dori, insa, sa puna capat dominatiei europene la sefia institutiei. Christine Lagarde ar putea deveni prima femeie care va conduce Fondul Monetar, in cei peste 60 de ani de la infiintarea institutiei.