In evul mediu focul grecesc era un element de baza al suprematiei maritime a Bizantului. Facut dupa o reteta ramasa secreta pana in prezent, focul grecesc era capabil sa arda aproape in orice conditii si nu putea fi stins decat cu nisip sau cu urina. In cazul in care erai atins de substanta blestemata erai o victima sigura deoarece nici macar aruncatul in mare nu te salva deoarece aceasta era capabila sa arda chiar si sub apa.

Trecand in prezent cred ca nu suntem departe de adevar daca afirmam ca grecii s-au jucat probabil prea mult cu focul, iar acum nu fac altceva decat sa urmareasca efectele propriei neglijente. Astfel, S&P a operat ieri o noua scadere a ratingului Greciei, de la B la CCC. In acest fel, din punct de vedere a rating-ului, Grecia devine o tara mai putin atractiva decat Pakistan, Grenada sau a Jamaica. Motivatia celor de la Standard & Poors nu lasa loc de echivocuri:

"In our view, Greece is increasingly likely to restructure its debt in a manner that, under the conditions of any package of additional funding provided by Greece's official creditors, would result in one or more defaults under our criteria".

Cu alte cuvinte, agentia se asteapta ca oricum situatia sa explodeze acolo si, probabil, sa coboare rating-ul la D. Daca ar fi fost vorba doar de opinia unei agentii de peste Ocean, probabil am fi avut motive de indoiala, cunoscut fiind ca americanii sunt experti in a vedea paiul din ochiul celuilalt. Ei bine, lucrurile incep sa capete o alta nuanta in conditiile in care atacuri similare vin dinspre Europa, mai precis din partea noului presedinte al Bundesbank, Jens Weidmann. In spatele opiniei acestuia ca "euro poate depasi fara nicio problema eventualul faliment al Greciei" nu se ascunde decat o recomandare transparenta adresata factorilor decizionali din UE de a nu mai amesteca BCE in planul de salvare.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.