In acest moment, salariul mediu net pe economie nu trece de 1.500 lei, insa exista diferente extrem de mari intre cei 75% dintre angajati care se situeaza sub medie, si cei 25% dintre angajati care inregistreaza venituri peste medie, diferenta fiind data atat de distorsiunile existente pe piata muncii, cat si de faptul ca, intr-o economie de piata, cu cat esti mai bun, cu atat castigi mai mult.

Cum aratau insa lucrurile in perioada comunista, atunci cand egalitarismul era politica de stat?

Salariile in sectorul public

In anul 1986, salariul mediu net pe economie era de 2.855 lei, iar din datele Biroului International al Muncii (BIM) reiese ca, exceptand persoanele care ocupau functii de rang inalt in

Salariul net/luna, in 1986

Salariul net/luna, in 1986

Foto: Businessday.ro

aparatul central (membri guvernului, corpul diplomatic etc – pentru acestia nu exista date), cele mai mari venituri salariale nete erau obtinute de profesorii universitari – 5.620 lei lunar, sau dublul salariului mediu.

Un profesor de liceu castiga putin peste 3.000 lei net, un medic generalist putin peste 3.500 lei, un sofer de ambulanta aproximativ 2.000 lei, un programator avea un salariu net de 3.680 lei, iar o stenografa 2.100 lei. Salariile nete in cazul a 15 profesii se pot observa in tabelul alaturat, click pe imagine pentru marire.

Potrivit Wikipedia, salariul lunar incasat de Nicolae Ceausescu pentru munca depusa ca presedinte al Romaniei era de aproximativ 18.000 lei sau de 6-7 ori mai mare decat salariul mediu, suma din care depunea 5.000 lei la CEC pe numele copiilor sai. Daca ar fi economisit lunar 5.000 lei timp de 20 de ani, iar dobanda anuala s-ar fi situat la 5%, rezulta ca suma adunata pana in 1989 ar fi ajuns la aproape 2 milioane lei, sau 133.000 dolari la cursul oficial din anul respectiv.

Salariile in restul economiei

Exceptandu-i pe angajatii din sectorul public, dintre profesiile prezente in statisticile BIM, cel mai mare salariu era incasat de un Supervizor trafic cale ferata (5.370 lei net), in timp ce, la polul opus se situau angajatii din sectorul turismului (hoteluri, restaurante) – chelnerii castigau mai putin de 2.000 lei net, iar o camerista incasa lunar doar 1.400 lei net.

In mod evident, salariul mediu nu era influentat de salariile extrem de mari platite la varf, asa cum se intampla acum, ci de marea masa a muncitorilor din industrie, constructii si minerit, care incasau lunar un venit situat in jurul salariului mediu, sau chiar mai mult.

Astfel, un miner putea incasa lunar intre 2.700 si 3.700 lei, un mecanic de locomotiva ajungand chiar la peste 4.000 lei. Si inginerii erau platiti destul de bine, venitul acestora variind intre 3.500 si 4.900 lei net. Nici jurnalistii nu faceau exceptie, salariul mediu fiind cu 29% mai mare decat cel mediu pe economie. In tabelul alaturat se pot observa salariile lunare in cazul a 33 de profesii.

O comparatie cu 2011

In sectorul public, inainte ca Legea salarizarii unice sa fie votata in Parlament existau diferente uriase intre extreme, cel mai mare salariu fiind de 72 de ori mai mare decat cel mai mic salariu.

Salarii in 1986

Salarii in 1986

Foto: Businessday.ro

Acum, raportul intre coeficientul de ierarhizare minim si coeficientul de ierarhizare maxim pe baza carora se calculeaza salariile de baza este de 1 la 15, nivel oricum superior celui de dinainte de 1989.

In ce priveste economia in ansamblu, pe vremea comunistilor, diferentele dintre salarii nu erau foarte mari, insa acest lucru se intampla pentru ca nu exista mediu privat, iar salariile nu erau stabilite in mod liber de piata.

In cazul Romaniei de astazi, problema nu este la varf, acolo unde cateva sute de mii de persoane incaseaza peste 1.000 euro net lunar, ci la baza, acolo unde milioane de angajati lucreaza pentru mai putin de 1.000 lei lunar.

Alte articole din seria “Comunism versus Capitalism” sunt disponibile aici​.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.