Standard & Poor's (S&P) a redus luni cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", acesta fiind cel mai slab rating de tara din lume, potrivit Mediafax. Agentia de evaluare financiara a avertizat din nou ca orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretata ca un default (incapacitate de plata).

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata.

Costul asigurarii datoriilor Greciei impotriva default-ului este de doua ori mai mare decat in cazul obligatiunilor pakistaneze.

S&P noteaza ca liderii europeni par tot mai decisi sa impuna restructurarea datoriilor Greciei, printr-un bond swap sau prin extinderea maturitatii obligatiunilor, pentru a transfera o parte din costurile salvarii statului elen de la default in zona investitorilor privati.

"In opinia noastra, orice astfel de tranzactii vor avea cel mai probabil termeni mai putini favorabili decat refinantarea datoriilor, ceea ce am considera un default de facto conform criteriilor S&P", se arata intr-un comunicat al agentiei.

In acest caz, S&P ar reduce ratingul Greciei la SD, sau "default selectiv", iar calificativele acordate instrumentelor de credit ale statului, precum obligatiunile, ar fi coborate la "D", adica default.

Perspectiva atribuita de S&P ratingurilor Greciei a ramas negativa, sugerand ca o noua retrogradare este posibila in urmatoarele 12-18 luni.

Ratingul "C" pentru datoriile pe termen scurt a fost reafirmat.

Ratingul "CCC" al creditelor pe termen lung este cu o treapta sub cel "Caa1" acordat de Moody's, in timp ce Fitch evalueaza inca Grecia la "B+", al patrulea nivel din categoria "junk".

S&P noteaza in comunicat ca urmeaza probabil sa reduca si ratingurile a patru banci grecesti, respectiv National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank. Institutiile de credit au in prezent ratignul "B" si sunt prezente si pe piata romaneasca.

Guvernul elen considera ca decizia S&P nu ia in calcul angajamentele luate in zona fiscala pentru consolidarea finantelor publice si pentru pastrarea statului de membru al zonei euro.

"Decizia trece cu vederea de asemenea masurile luate de guvern pentru a evita orice probleme legate de obligatiile contractuale ale Greciei, precum si vointa tuturor grecilor de a avea un viitor in zona euro", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor de la Atena.

Liderii UE vor discuta noul acord pentru Grecia la summit-ul programat pentru 23-24 iunie.