Printr-un Ordin (1616/02.06.2011) publicat marti seara in Monitorul Oficial, Ministerul Muncii a imbunatatit formatul contractului individual de munca, operand 16 schimbari fata de legislatia care fusese in vigoare. Cele mai importante schimbari tin de introducerea dreptului angajatorului de a stabili criterii de evaluare a salariatilor, eliminarea fractiei de minim doua ore din contractele part-time precum si de eliminarea unor prevederi birocratice.

Specialisti in piata muncii consultati de HotNews spun ca, in privinta criteriilor de evaluare profesionala a salariatului, problema majora nu este enumerarea in contractul de munca ci identificarea corecta a acestora. "E dificil de elaborat un mecanism riguros de evaluare pentru fiecare post in sine. Angajatorii vor dori sa impuna criterii cat mai dure, in vreme ce angajatul va dori la randul lui drepturi cat mai mari. De aici ar putea aparea dificultati in practica", explica un consultant fiscal. In cadrul sectiunii, elementele componente ale salariului se introduc, posibilitatile de plata in: prestatii suplimentare in bani si prestatii suplimentare in natura, mai precizeaza documentul.

  • Cele mai importante modificari

1. La stabilirea locului de munca se precizeaza mai exact unde se desfasoara activitatea sub forma: sectie, atelier, serviciu, birou de la sediul social sau de la alt punct de lucru organizat de angajator.

2. Incadrarea in conditiile de munca (normale, deosebite, speciale) se efectueaza conform Legii nr. 263/2010, privind sitemul public de pensii.

3. La stabilirea timpului de lucru pentru contractele cu timp partial se elimina fractia de minim 2 ore, lasand orice perioada de timp, conform acordului partilor.

4. Angajatorul va inmana salariatului un exemplar semnat din contractul de munca inainte de inceperea activitatii.

5. Orice modificare a contractului individual de munca se va face prin semnarea unui act aditional la contractul de munca, cu exceptia faptului cand modificarea a fost introdusa prin lege.

  • Ce ar trebui sa faca angajatorii ?

In mod normal ar trebui ca intr-un termen rezonabil (ordinul nu impune un termen) sa intocmeasca acte aditionale la contractele de munca, prin care vor prelua aceste modificari contractuale, inclusiv clauza: prin modificarea legii partile aplica prevederile fara a fi nevoie de un act aditional.

Dupa agrearea acestei clauze, modificarile legale nu mai conduc la acte aditionale la contractul de munca ca urmare a unei modificari legislative ci numai ca urmare a vointei partilor.