Soarta monedei unice europene nu depinde de Grecia, Portugalia sau Irlanda, cele trei tari din zona euro afectate de criza datoriilor care au solicitat sprijin financiar tarilor partenere, a declarat miercuri Juergen Stark, economistul sef al Bancii Centrale Europene, potrivit AFP.

"Contributia Greciei la productia zonei euro este de 2,5%, iar daca adaugam si Portugalia si Irlanda ajungem la 6%. Nu exista niciun pericol ca euro sa fie afectat, soarta monedei unice europene nu depinde de aceste tari", a declarat Stark intr-un interviu acordat postului german de radio Deutschlandfunk.

Economistul sef al BCE a reiterat faptul ca Banca Centrala Europeana refuza orice solutie de sprijinire a Greciei care ar deveni obligatorie pentru creditorii privati ai statului elen.

"Nu ne opunem unei implicari a sectorului privat, insa aceasta trebuie sa fie complet voluntara", a spus el.

Ministrii de Finante din zona euro nu au reusit sa ajunga marti la un acord in ceea ce priveste modul in care creditorii privati ai Greciei ar trebui sa participe la costurile unui nou program de salvare. Astfel, gasirea unei solutii in acest caz cade in sarcina Germaniei si a Frantei, in cursul unor intalniri ce vor avea loc in cursul acestei saptamani.

Grecia a devenit tara cu cel mai scazut rating din lume, dupa ce luni Standard & Poor's a retrogradat ratingul acestei tari la "CCC".