Fondul Monetar International se arata dezamagit de reducerea ritmului de crestere a economiei americane, mai puternica decat se anticipa, si ingrijorat in fata evolutiei crizei datoriilor publice din Zona Euro, in ciuda starii bune a economiilor Germaniei si Frantei, relateaza AFP.

In actualizarea semestriala a previziunilor economice, financiare si bugetare, FMI a redus previziunea de crestere a celei mai mari economii mondiale pentru 2011 la 2,5%, fata de 2,8% in aprilie si 3,0% in ianuarie.

"Cresterea a dezamagit in Statele Unite", scrie FMI.

Aceasta "slabiciune a activitatii mai mare decat cea prevazuta" este "in parte datorata unor factori pasageri, printre care cresterea preturilor materiilor prime, vremea rea si perturbarea lantului de productie in industria americana provocata de seismului din Japonia", au explicat economistii FMI.

Fondul a cerut Congresului sa ridice "imediat" plafonul legal al datoriei publice a statului federal, care este astazi obiectul disputei dintre republica si democrati.

FMI a redus foarte usor previziunea pentru cresterea mondiala in 2011, la 4,3% fata de 4,4% in aprilie, si constata ca "activitatea este in curs de incetinire temporara".

"In schimb, cresterea a surprins prin vigoarea sa in Zona Euro, alimentata de investitiile mai generoase din Germania si Franta".

Pentru ansamblul Zonei Euro, FMI a majorat previziunea la 2,0%, fata de estimarea initiala de 1,6%. Germania va avea cea mai mare crestere din G7, de 3,2%. Franta va avea o crestere de 2,1%.

Micile economii de la periferia Zonei Euro nu afiseaza insa aceeasi sanatate. Impovarate de datoria publica, ele ameninta stabilitatea sectorului bancar al continentului, reaminteste Fondul.

"Oficialii politici trebuie sa se straduiasca sa faca progrese rapide in consolidarea sistemului financiar", a avertizat Fondul, in cadrul revizuirii semestriale a previziunilor economice, financiare si bugetare.

"Ocazia care se ofera acum de a pregati sistemul economic si financiar de socuri cu potential sistemic, in specia prin oferirea claritatii in ceea ce priveste solutiile la scara Zonei Euro pentru tensiunile din periferie, ar putea sa fie pierduta de maniera imprevizibila", potrivit sursei citate.

"Ea ar putea fi pierduta din cauza unor evenimente pe piete daca se manifesta o crestere brusca a aversiunii fata de risc (cauzata, eventual, de factori fara legatura) determinand operatorii din piete sa-si reduca toleranta fata de solutii politice incomplete", afirma Fondul.

"Ea ar putea fi pierduta si din cauza unor evenimente politice, fie pentru ca programele de ajustare isi vor pierde sustinerea politica in tarile indatorate, fie pentru ca opinia publica din tarile creditoare renunta sa mai sustina aceste programe", a adauga FMI.

Pentru Grecia, in special, situatia de pe pietele financiare nu a incetat sa se inrautateasca "pe fondul ingrijorarilor legate de gradul de determinare politica necesar pentru a pune in practica ajustarile si a obtine finantarile", reaminteste institutia de la Washington.

Or, potrivit FMI, "in eventualitatea unui eveniment de piata grav, un soc s-ar putea reverbera dincolo de Zona Euro prin jocul expunerii transfrontaliere si un recul generalizat in apetitul pentru risc".

Pentru restul lumii, FMI si-a mentinut previziunile.

El a confirmat ca Japonia, afectata in 11 martie de cel mai mare seism din istoria sa, isi va vedea economica contractata cu 0,7% in acest an. China ramane campionul mondial al cresterii economice, cu 9,6%.