Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Seful BCE: Euro este o moneda stabila si credibila

Euro este o moneda stabila si credibila, declara presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet, care avertizeaza ca guvernanta economica din uniunea monetara trebuie imbunatatita. Trichet a laudat stabilitatea preturilor din zona euro, afirmand ca BCE asigura aceasta evolutie, cu o inflatie anuala mai mica de 2%, de mai bine de 12 ani. Remarcile lui Trichet survin in contextul reuniunii ministrilor de Finante la Luxemburg pentru a discuta un al doilea pachet financiar care sa ajute Grecia sa evite intrarea in incapacitate de plata. BCE este responsabila de politicile monetare, dar nu si de cele economice, a mai spus Trichet, subliniind ca in pofida faptului ca in prezent se vorbeste de dificultatile zonei euro, deficitul finantelor publice din uniunea monetara este aproximativ la jumatate fata de SUA si Japonia.

Gazprom estimeaza un pret de peste 500 de dolari la gazul exportat in Europa in 2012

Compania rusa Gazprom estimeaza, pentru primul trimestru al lui 2012, un pret de peste 500 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazul exportat in Europa, a declarat presedintele holdingului, Aleksei Miller, in cadrul Forumului Economic International de la Sankt Petersburg, informeaza RIA Novosti. Anterior, Miller afirmase ca la sfarsitul anului in curs pretul la gaz ar putea ajunge 'pana la 500 de dolari'. Presedintele Gazprom declarase vineri ca se asteapta la surprize referitor la pretul gazului pe pietele mondiale. Majoritatea participantilor la forum au prognozat un pret la gaz pentru anul viitor de 300-400 de dolari pe mia de metri cubi. Miller, insa, nu a fost de acord cu aceasta opinie, subliniind ca se asteapta la un pret mai mare. Multi experti subliniaza ca, in contextul renuntarii la o serie de state europene, intre care Germania si Italia, la dezvoltarea propriului sistem energetic nuclear, dupa accidentul de la centrala din Japonia, cererea la gaz ar urma sa creasca semnificativ in Europa.

Tot mai multi americani bogati renunta la cetatenie din cauza legislatiei privind taxele

Numarul americanilor bogati care renunta la cetatenie a crescut in ultima perioada, situatia fiind explicata de modificarea legislatiei SUA privind taxele, potrivit cotidianului New York Times. Astfel, 499 de americani destul de bogati pentru a fi obligati sa anunte Fiscul au renuntat la cetatenie in primul trimestru al anului, potrivit datelor publicate de Andrew Mitchel, avocat specializat in sistemul international de taxe, bazate pe cifre anuntate de autoritatile americane.

In primele trimestre ale ultimilor sapte ani, numarul bogatilor care au renuntat la cetatenia americana a fost in medie de 115. Explicatia consta in doua modificari de natura tehnica aduse legislatiei din domeniul taxelor, a explicat Mitchel. Astfel, in 2008 s-a eliminat obligatia de a depune acte la fiscul american pentru deducerile fiscale pe o perioada de zece ani dupa renuntarea la cetatenie, in timp ce numarul de zile care pot fi petrecute pe teritoriul SUA fara a intra sub incidenta sistemului fiscal al Statelor Unite a crescut de la 30 la 120. Potrivit legislatiei anterioare schimbarilor din 2008, daca o persoana petrecea peste 30 de zile anual pe teritoriul SUA dupa ce renunta la cetatenie era obligata sa plateasca taxe ca cetatean american.

Totodata, tratarea pe larg in presa a penalitatilor care trebuie platite pentru neraportarea de conturi in paradisurile fiscale ar putea fi o a doua cauza, noteaza Mitchel. Multi americani cu dubla cetatenie au ajuns la concluzia ca a fi american nu este suficient pentru a justifica stresul si bataia de cap generate de depunerea actelor cerute de Fisc. SUA sunt printre putinele tari care impun propriilor cetateni ce traiesc permanent in alt stat sa depuna documente pentru taxe.