Nu am mai scris de ceva vreme. Scuze cititorilor fideli. Incerc sa repornesc cu un mic rezumat al ultimelor saptamani. 1. Dezbaterea cu valoarea reala a leului. Cat valoreaza 1 euro? 4 lei sau 4 lei 30? Sau 4,75? Un lucru este sigur: atata timp cat inflatia in Romania este mai mare decat in zona euro si atata timp cat avem un deficit de cont curent raportat la PIB mai mare decat in zona euro, tendinta pe termen lung se traduce intr-un leu mai slab, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

2. Grecia. Niste lenesi. Cum poti sa iesi pe strada si sa te bati cu politia atata timp cat tara are deficit bugetar? Inteleg ca oamenii sa fie suparati ca au o datorie imensa pe cap. Insa mai intai sa-si rezolve problema cu deficitul bugetar si pe urma sa iasa in strada. Dar nu, dumnealor vor in continuare sa se imprumute de la straini ca sa traiasca pe un picior mai mare decat isi permit. Altii sa munceasca iar ei sa cheltuiasca. Ma mir ca nemtii sunt atat de blanzi si ca inca nu le-au scos activele la vanzare. Ah, da, am uitat, vrem sa ne imprumutam dar cand e vorba sa dam banii inapoi suntem independenti.

3. Reorganizarea teritoriala. Cei care urmaresc acest blog stiu ca favorizez descentralizarea fata de sistemul actual. Decizia trebuie luata cat mai aproape de cetatean, fie ca e vorba de colectare de taxe (si de cheltuirea banilor colectati), de educatie sau de sanatate. Sistemul actual este clientelar si asta se vede prin migratia primarilor de la un partid la altul in functie de cine castiga alegerile parlamentare. Descentralizarea trebuie sa vina de jos in sus. Localitatile, judetele – ele trebuie sa ceara reorganizarea. Poate ca este nevoie de judete mai mici cu anumite servicii regionale fiind centralizate pentru a le face mai eficiente (si nu neaparat intr-o capitala decisa de la centru….). Discutia despre descentralizare trebuie sa inceapa de la serviciile acordate populatiei si de la costuri, nu de la structura. O bila neagra pentru guvernanti.

4. Bloggerul bleen devine consilier. Ministerul Muncii are un nou ministru, Sebastian Lazaroiu. Noul ministru si-a angajat un consilier de comunicare (bloggerul bleen), consilier ce provine dintr-un “think-tank” pe site-ul caruia noul ministru contribuia cu articole. Multi s-au intrebat ce calificari are noul consilier. Blogul pe care il cititi acum scrie despre buna guvernare. Eu cred ca numirea este bine-venita, din cateva motive:

- este facuta pe motive ideologice. Ar fi bine ca societatea civila sa fie mai implicata in procesul guvernarii: ajuta societatea civila sa fie mai realista, dar si aduce aer proaspat in administratie.

- numirea nu este pe un post unde ai nevoie de un tehnocrat (ca de exemplu presedinte al unei insitutii sau firme de stat), ci efectiv de politica publica unde noul ministru si noul sau consilier de comunicare au aceeasi viziune.

Comenteaza pe blogul Jeopardy.