Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI: Criza datoriilor suverane din zona euro pune in pericol redresarea economica

Criza datoriilor suverane din zona euro reprezinta un pericol pentru redresarea economica, iar tarile din regiune trebuie sa faca mai mult pentru rezolvarea problemei si consolidarea fiscala, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI).

In raport se mentioneaza ca "un nucleu solid de state din zona euro se indeparteaza de periferia care se confrunta cu provocari majore, cu un nivel foarte ridicat al datoriilor, cu grave probleme de competitivitate si sisteme bancare fragile".

Masurile strategice ferme din partea autoritatilor nationale reprezinta o preconditie, dar acestea trebuie sustinute de coeziunea reala a tuturor statelor din zona euro, considera FMI, care avertizeaza ca incertitudinile legate de viitor se amplifica in acest fel.

In lipsa unor masuri decisive in zona euro, tensiunile din piata financiara, concentrate in prezent pe economiile periferice, ar putea sa se extinda in centrul zonei euro si dincolo de regiune, potrivit raportului.

FMI considera totodata ca Banca Centrala Europeana trebuie sa majoreze treptat dobanda de politica monetara, astfel incat inflatia sa fie tinuta sub control fara sa fie pusa in pericol redresarea economica.

Bancile vor fi obligate sa anunte cazurile grave de accesare neautorizata a datelor clientilor

Bancile se vor numara printre companiile care vor fi obligate sa anunte autoritatile despre cazurile grave de accesare neautorizata a datelor clientilor, dupa atacurile hackerilor asupra Sony si Sega Sammy Holdings, a anuntat luni comisarul pentru Justitie, Viviane Reding.

Scandalurile recente referitoare la furturile de date arata ca toate sectoarele economice, inclusiv companiile financiare, trebuie sa faca mai mult pentru protejarea datelor personale ale clientilor, a spus Reding.

Incalcarea securitatii datelor la Sony si la alte companii a atras atentia autoritatilor de reglementare in privinta informarii populatiei despre atacurile cibernetice.

Sony a fost criticata pentru ca a anuntat atacurile informatice asupra conturilor a 100 de milioane de clienti abia dupa sase zile de la producerea lor. In urma acestor atacuri, compania japoneza a fost nevoita sa inchida temporar PlayStation Network.

Sega, producator japonez de jocuri, a suspendat unele servicii online dupa ce a descoperit o scurgere de date personale, respectiv numele si adresele de e-mail apartinand unor aproape 1,3 milioane de clienti ai diviziei europene. Datele privind cardurile de credit nu au fost compromise.

Reding a aratat ca in UE este deja in vigoare o prevedere care obliga companiile de telecomunicatii si Internet sa anunte bresele de securitate.

In 2050 vor exista avioane de linie care sa zboare cu peste 4.000 km/h, sustine EADS

Grupul industrial EADS care detine Airbus spune ca in 2050 ar putea exista avioane de linie care sa zboare cu peste 4.000 km/h, astfel incat zboruri care dureaza zece ore in prezent vor putea fi facutee de patru ori mai repde cu un avion care va dispune si de motor de racheta. Pana la finalul deceniului, compania spera sa inceapa testele cu acest avion care va zbura la peste 30.000 de metri si se vrea a fi atat ecologic, cat si viabil din punct de vedere economic.

Avionul hipersonic va dispune si de un motor de racheta, va avea intre 50 si 100 de locuri si va putea zbura cu peste 4.000 km/h. In plus, nu va ajunge la o altitudine maxima de 10-12.000 metri ca avioanele din prezent, ci va putea ajunge in stratosfera, la peste 30.000 metri.

EADS ar vrea ca primele teste fara om la bord sa fie facute in jur de 2020, iar tehnologia sa fie prezenta in 2050.