Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cum au evoluat cheltuielile de functionare a statului intre 2006 si 2011

de Cristian Orgonas     Businessday.ro
Marţi, 21 iunie 2011, 21:35 Economie | Finanţe & Bănci

Unul dintre subiectele abordate marti  in scurta intalnire dintre liderii USL si Traian Basescu a fost si cel legat de reorganizarea administrativa a Romaniei, reorganizare care ar trebui sa determine o scadere a cheltuielilor de functionare a statului. In acest context m-am gandit ca ar fi util sa facem o scurta recapitulare a evolutiei acestui tip de cheltuieli din 2006 si pana in aprilie 2011, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Astfel, in 2006, 19,7% din totalul veniturilor bugetului general consolidat au fost directionate catre acoperirea cheltuielilor de personal, adica a salariilor bugetarilor, in timp ce cheltuielile statului cu achizitia de bunuri si servicii au totalizat 21,3% din venituri.

In total, 40,9% din suma incasata de stat din taxe si impozite a fost directionata catre acoperirea acestor doua tipuri de cheltuieli.

In 2008, procentul a ajuns la 46,6%, iar in 2009 la 48,2%, ceea ce inseamna ca functionarea aparatului administrativ consuma aproape jumatate din resurse. Iar daca mai adaugam cheltuielile cu asistenta sociala ajungem la 80% in 2008 si 89% in 2009.

In 2010, pe fondul reducerii salariilor bugetarilor si cresterii incasarilor la buget, ponderea cheltuielile statului cu personalul si achizitia de bunuri a scazut la 43,1% din total venituri, iar in primele 4 luni din 2011 la 38,2%, acesta fiind cel mai mic procent din ultimii 5 ani.

In sume absolute, cheltuielile de personal si cele cu achizitia de bunuri si servicii au crescut de la 43,8 miliarde lei in 2006, la 76,6 miliarde lei in 2008, 75,5 miliarde lei in 2009, si 72,6 miliarde lei in 2010. Pentru 2011, daca anualizam rezultatul din primele 4 luni obtinem o suma de 66.6 miliarde lei.

Comenteaza pe BusinessDay.ro

VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si Startup Cafe, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
  • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
  • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
  • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

1523 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi