Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania se afla in 2010 pe penultimul loc in UE dupa PIB/locuitor

Romania si Bulgaria au avut in 2010 cel mai mic PIB/locuitor din UE, acesta fiind cu aproximativ 55% mai mic decat media din Uniunea Europeana, potrivit unei estimari a Eurostat. Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) in Romania s-a situat in 2010 la 45% din media Uniunii, un nivel mai mic fiind inregistrat doar in Bulgaria, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de 43% din media UE. In 2009, Romania a avut un PIB/locuitor de 46% din media UE, iar Bulgaria de 44% din media UE.Conform datelor Eurostat, cel mai mare indicator a fost inregistrat in Luxemburg, PIB/locuitor fiind de 2,8 ori mai mare decat media Uniunii, urmat de Olanda, cu 34% peste media UE.

In Danemarca, Irlanda, Austria si Suedia, indicatorul este cu circa 25% mai mare decat media, in Germania, Belgia, Finlanda si Marea Britanie au avut un PIB/locuitor cuprins intre 10% si 20% din media UE, iar in Franta PIB/locuitor a fost cu 5% peste medie.

In Spania, Italia si Cipru indicatorul a fost in jurul mediei europene. Grecia, Slovenia, Malta, Portugalia si Cehia au avut in 2010 un PIB/locuitor cu 10% - 20% sub media UE, iar Slovacia cu circa 25% sub nivelul mediu. Indicatorul din Estonia, Ungaria, Polonia, Lituania si Letonia a fost cu 35% - 50% sub medie, iar in Romania si Bulgaria acesta a fost mai mic cu 55% sub media celor 27 de state membre.

Renault va lansa anul viitor un model Duster pe piaţa indiană

Renault va lansa anul viitor în India un model Duster adaptat acestei pieţe, care va fi fabricat la Chennai, a anunţat marţi constructorul auto, la doar câteva zile după anunţul privind introducerea unei variante a SUV-ului românesc în Brazilia, Argentina şi Columbia. La fel ca în America Latină, Dusterul indian va fi comercializat sub marca Renault Duster. Renault va lansa în India cinci modele până la sfârşitul anului viitor şi dezvoltă în acelaşi timp o reţea naţională de servicii pentru a-şi asigura o felie cât mai consistentă dintr-o piaţă aflată în plină explozie.

Primul model introdus de Renault pe piaţa indiană este Fluence, lansat în luna mai, urmat de Koleos pe segmentul SUV premium şi de Duster. Gama va fi completată de un model compact construit pe o platformă a alianţei cu Nissan şi de un vehicol încă necunoscut. Piaţa indiană creşte cu circa 20% pe an, de la 1,2 milioane de automobile noi vândute în 2005 la 3 milioane estimate pentru 2011. Până în 2015, Renault estimează că India va fi a patra piaţă la nivel mondial. Renault a prezentat saptamana trecuta, la salonul auto de la Buenos Aires, un model Duster adaptat pieţei sud-americane, care va fi produs în Brazilia şi lansat în Brazilia şi Argentina în acest an, respectiv în Columbia anul viitor.

Se lanseaza prima statie de incarcare pentru automobile electrice

Prima staţie de încărcare pentru automobile electrice din România va fi lansată astazi, aceasta fiind amplasată în spatele Pieţei Unirii din Bucureşti, lângă sediul Transelectrica.

Lansat în noiembrie 2010, proiectul 'Automobile electrice' a început prin dezvoltarea unei strategii de implementare pe care Mitsubishi România o susţine din poziţia de partener.

Staţia de alimentare este dotată cu două puncte de încărcare de nivel 1, având următorii parametri: alimentare monofazată cu tensiunea 230 V şi intensitatea curentului 16 A. Accesul la prize se face prin intermediul unui card personalizat pentru utilizatorul automobilului electric. Plata energiei consumate pentru încărcare se va face cu ajutorul contoarelor inteligente punând la dispoziţie mai multe modalităţi de plată, astfel încât să devină accesibile tuturor utilizatorilor: abonament, plata cu card, factură la sfârşitul lunii sau prin cartelă pre-pay.