Executivii din Romania au primit in 2011 salarii mai mari cu circa 5,5%, aceasta stare de fapt plasand tara noastra la mijlocul clasamentului pe Europa Centrala si de Est, se arata intr-un studiu Mercer, remis HotNews.ro. Personalul din vanzari s-a bucurat, potrivit aceluiasi studiu, de cresteri salariale de 6%, iar managerii de 5,6% se mai arata in document. ​Majorarile salariale din Europa Centrala si de Est au fost, in medie, de 5,8%, dar aceasta cifra ascunde mari diferente intre tari. In jur de 10% dintre respondentii din aceasta regiune au declarat ca vor mentine salariile inghetate si in 2011.

Datele arata ca specialistii pe diverse domenii si personalul dedicat vanzarilor au resimtit o crestere medie salariala mai mare comparativ cu executivii.

cresterile salariale 2011

cresterile salariale 2011

Foto: Hotnews

Studiul Mercer Total Remuneration Pulse Survey (TRS) analizeaza informatii furnizate de 406 subsidiare de companii multinationale cu operatiuni in peste 60 de tari europene. Chiar daca datele privesc cresterile salariale medii pe mai multe paliere de cariera, acest comunicat se concentreaza pe cresterile salariale ale executivilor conform informatiilor furnizate de toate companiile participante, inclusiv cele care au inghetat salariile. Prin executivi intelegem angajatii care conduc o organizatie, o divizie de business sau un departament precum Resurse Umane sau IT.

· Angajatii din management au resimtit, in medie, cresteri salariale de 5,5%

· In general salariile au fost crescute cu 5,7%

· Modificarile sunt in linie cu inflatia

“Companiile multinationale europene au indurat rabdatoare cativa ani salariile inghetate, iar faptul ca datele ne arata cresteri salariale este un prim semn ca economiile din zona incep sa-si revina. Totusi, cresterile sunt inca timide, ceea ce indica un nivel ridicat de nesiguranta.” Din studiu se evidentiaza doua tendinte care rezulta din dorinta crescuta de a pastra costurile cat mai jos: Companiile continua sa-si segmenteze resursele umane si tind sa-si indrepte resursele si asa scazute catre angajatii care pot influenta cresterea volumului de business, cum ar fi managerii. Un alt fapt important este ca, mai nou, companiile pun mai mult accent pe metode de motivare si retentie non-financiare”, a explicat Johan Ericsson, Principal in cadrul Mercer.

  • In general, cresterile salariale din 2011 au fost mai ridicate in cadrul companiilor din servicii, retail, high-tech si mai mici in institutiile financiare sau companiile energetice. Totusi, cresterile salariale medii difera substantial de la tara la tara.

Europa de Vest

Cresterea medie in 2011 a fost 2,7% in cele 16 tari luate in considerare. Dintre acestea cele mai mici cresteri au fost inregistrate in Irlanda (2%) si Elvetia (2,2%). Executivii din Norvegia au primit cele mai mari cresteri (3,3%), urmati de cei din Belgia, Italia, Suedia si Marea Britanie care au primit, in medie, salarii cu 3% mai mari. In Austria si Danemarca maririle au fost de 2,9%, in Olanda 2,8%, Germania si Grecia 2,6%. Franta, Finlanda si Spania au inregistrat o crestere de 2,5% a salariilor executivilor, in timp ce in Portugalia cresterea a fost de 2,3%.

“Companiile care mai tin astazi salariile inghetate in vestul Europei sunt in minoritate, deci exista motive de optimism pentru viitor. Totusi, aceste cresteri sunt mai mici decat ceea ce estimasera companiile in acelasi studiu din 2010. Un aspect important este inflatia mare care umbreste aceste cresteri salariale. Astfel, e posibil ca in multe tari angajatii sa nu se simta mai bogati odata cu maririle primite”, a explicat Ericsson.

“Companiile fac o segmentare care sa le eficientizeze bugetele stramtorate de criza economica”, adauga acesta. “Cei mai performanti angajati primesc in continuare cele mai generoase pachete de motivare: in Europa de Vest vedem ca pozitiile manageriale primesc mariri mai mari decat superiorii lor. Aceasta stare de fapt se poate datora si faptului ca o continuare a politicii de limitare a castigurilor executivilor este o buna politica de PR intr-o perioada in care taierile de costuri sunt la ordinea zilei. De asemenea, companiile profita la maximum de metodele de motivare non-financiara precum beneficii, training sau program flexibil pentru a retine si motiva forta de munca”.

Europa Centrala si de Est

Cele mai mari cresteri din zona au fost resimtite de managerii din Belarus, Kazahstan si Ucraina cu majorari de 12%, 10% si respectiv 10%. Au mai raportat majorari salariale semnificative companiile din Rusia (9,8%) si Georgia (9,5%). Executivii din Romania au primit salarii mai mari cu circa 5,5%, aceasta stare de fapt plasand tara noastra la mijlocul clasamentului pe Europa Centrala si de Est.

“In timp ce 10% dintre companiile chestionate continua sa tina salariile inghetate, este totusi un pas inainte fata de nivelul de 60% atins in 2010” a declarat Ericsson. “Aceasta regiune incearca sa ajunga din urma vestul Europei. Companiile au inghetat salariile in 2009. Economiile fragile si bugetele mici au incurajat implementarea de sisteme de beneficii extra-salariale care sa motiveze forta de munca. Companiile din aceasta regiune incep sa foloseasca intreg spectrul de beneficii pe care multinationalele din vestul Europei le folosesc de ceva timp”.

Orientul Mijlociu si Africa

Salariile executivilor au crescut cu 5,7% in Orientul Mijlociu si cu 8,2% in Africa. Cele mai mici cresteri s-au inregistrat in Israel (3,5%), urmat de Qatar (4%), Oman (4,5%), Arabia Saudita (5%) si Emiratele Arabe Unite (5%). Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Bahrain (6%) si Pakistan (13,5%).

In Africa media cresterilor salariale este de 8,2%, dar exista mari diferente intre tari. Spre exemplu, cresterea medie in Africa de Sud este de 7,5%, in timp ce in Nigeria, Kenya si Uganda sunt de 10%, 8,8% si respectiv 10%.

Nota: La sfarsitul acestui document gasiti un tabel detaliat al cresterilor salariale pe fiecare palier de cariera in fiecare tara.

Despre Mercer

Mercer este lider al furnizorilor globali de servicii de consultanta, externalizare si investitii. Mercer lucreaza cu clientii sai pentru a rezolva cele mai complexe probleme legate de capital uman si sisteme complexe de beneficii, dezvoltarea si gestionarea planurilor medicale, de pensie sau alte tipuri de beneficii. Compania este lider in externalizarea beneficiilor extra-salariale. Serviciile de investitii includ consultanta si gestiune multi-manager a investitiilor. Mercer are peste 20.000 de angajati in 40 de tari. Compania este detinuta in totalitate de Marsh & McLennan Companies Inc., listata pe bursele din New York si Chicago (cu simbolul MMC). Pentru mai multe infomatii vizitati www.mercer.com.

In Romania, Mercer si Marsh, companii sora in cadrul Marsh & McLennan Companies, au un joint venture pentru a oferi servicii de inalta calitate in domeniul beneficiilor.