Piata neagra a tigaretelor a ajuns la 11,8%, potrivit unui studiu efectuat in luna mai de catre firma specializata in asemenea cercetari- Novel. In ianuarie 2010, contrabanda atinsese un maxim istoric de 36,2%, consecinta a cresterilor masive ale accizei la tigarete. Ulterior, comertul ilegal cu tigarete a intrat pe un trend descendent: in ianuarie 2011 se situa la 22,5% din piata, iar in martie 2011 scazuse la sub 15%. Un punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro, potrivit jucatorilor din piata.

„Pentru industria tutunului, scaderea pietei negre inseamna revigorarea volumelor de vanzari legale. Acesta este un aspect pozitiv, mai ales in actualul context in care companiile producatoare de tigarete se confrunta cu reglementari din ce in mai dure”, a explicat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

“Pentru a mentine contrabanda pe actualul trend descrescator este nevoie ca limitarea comertului ilicit sa ramana o prioritate pentru autoritatile competente, eforturile de combatere a pietei negre sa continue la fel de eficient ca pana acum, iar legislatia sa fie in continuare imbunatatita”, a declarat Adrian Popa, Director CORA, BAT Romania.

Mai precis, este nevoie de un cadru unitar si simplificat si de folosirea aceluiasi criteriu de masurare, criteriul cantitativ, atat pentru contrabanda in punctele de trecere a frontierei, cat si pentru evaziunea fiscala. Este nevoie, de asemenea, de clarificarea situatiei existente la frontiera interna, cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal. Nu in ultimul rand, mijlocul de transport folosit pentru contrabanda ar trebui sa poata fi confiscat, chiar daca nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor aduse in tara ilegal, recomanda producatorii.