Potentialul de creditare pe zona de retail este minim, daca se ia in considerare nivelul actual al veniturilor populatiei, si va ramane scazut in urmatorii 2-3 ani, iar revenirea se va face doar in linie cu dezvoltarea economiei, considera Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, citat de Mediafax.

"Nivelul dobanzilor este la un nivel minim istoric la lei si la valuta. Insa cererea de credite ramane scazuta. Exista 200.000 de interogari pe luna fata de circa un milion inainte de criza. (...) Volumele de credite noi acopera practic doar ce ajunge la maturitate", a spus Dumitru, la un seminar de profil.

Economistul a explicat ca serviciul datoriei ca procent din PIB este destul de ridicat in Romania, astfel ca, la nivelul veniturilor din prezent, potentialul de creditare este limitat.

"Perioada banilor usori s-a terminat. Atunci iti luai un credit si toata economia crestea. In momentul de fata, ca sa faci afaceri iti trebuie si stiinta", a aratat Dumitru.

La randul sau, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat, citat de Money.ro că dacă cineva se gîndeşte că se va relua creditarea pentru populaţie aşa cum a fost până în 2007 "să uite acest lucru", pentru că nu mai este posibil şi că băncile ar trebui să se orienteze către creditarea firmelor.

Ionuţ Dumitru a mai precizat ca rata creditelor neperformante este destul de mare în România comparativ cu alte state, însă gradul de acoperire este suficient, dat fiind nivelul ridicat al ratei solvabilităţii băncilor.

Conform lui Valentin Lazea creditele neperformante din România reprezentau in luna aprilie 13% din totalul împrumuturilor acordate de băncile comerciale. El a precizat ca în categoria credite nepreformante (NPL - non performing loan) intră, potrivit definiţiei FMI, acele credite care înregistrează întârzieri la plată de peste 90 de zile sau creditele cu debitori asupra cărora au fost iniţiate proceduri judiciare.