Federal Reserve a redus prognoza de crestere economica a Statelor Unite pentru acest an si 2012, insa nu a oferit niciun indiciu ca procesul de stimulare va continua, potrivit Reuters.

Fed se asteapta ca economia americana sa creasca cu 2,7%-2,9% in acest an, dupa ce in aprilie a estimat un avans de 3,1%-3,3%. Pentru 2012, institutia prognozeaza o crestere economica de 3,3%-3,7%, sub cifrele de 3,5%-4,2% publicate anterior.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a spus ca unii factori care au influentat economia, precum preturile ridicate la materii prime, sunt tranzitorii, insa a avertizat ca o parte a acestor probleme putea dovedi obstacole persistente pentru cresterea economica.

"O parte din incetinire are caracter temporar, iar o alta parte ar putea dura mai mult", a declarat Bernanke intr-o conferinta de presa.

Fed arata intr-un comunicat ca majorarea preturilor materiilor prime si perturbarea lanturilor comerciale ca urmare a cutremurului din Japonia au afectat cresterea economica si au dus la majorarea preturilor, insa acesti factori ar trebui sa se disipeze in timp.

Totodata, Federal Reserve a revizuit in usoara crestere estimarile cu privire la rata somajului pentru trimestrul al patrulea al acestui an, la 8,6%-8,9%, fata de 8,4%-8,7% cat prognoza in aprilie.

Institutia mai arata ca inflatia din SUA se va plasa in acest an la 2,3%-2,5%.

Economia SUA a crescut in primele trei luni ale anului cu 1,8% comparativ cu perioada similara din 2010. Analistii estimeaza un avans de 2% in al doilea trimestru, cifra considerata insuficienta pentru a genera o imbunatatire a conditiilor de pe piata muncii.