Moneda nationala s-a apreciat vineri in fata monedei unice europene, cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat cu 1,34 bani, la 4,2160 lei.

Pe piata valutara, leul a fost stabil in sedinta de joi si a inchis ziua la 4,2265 unitati/euro. Vineri, moneda nationala s-a apreciat cu circa un ban, parand sa beneficieze in urma stirii ca autoritatile grecesti si oficialii FMI si UE au ajuns la un acord privind masurile de austeritate.

"Avand in vedere faptul ca prognoza ING pentru bunurile de folosinta indelungata din SUA este usor sub asteptarile pietei, leul ar putea sa se deprecieze usor spre sfarsitul zilei. Totusi, ne asteptam ca moneda locala sa incheie ziua la un nivel mai apreciat", arata economistii ING Bank.

Acestia afirma ca BNR favorizeaza stabilitatea cursului de schimb, dar o apreciere suplimentara a leului fata de euro pare din ce in ce mai probabila, fie pentru a tempera preturile bunurilor importate sau drept consecinta a reducerii excesului de lichiditate din piata monetara.

Leul a castigat teren si in fata dolarului, moneda americana fiind cotata la 2,9523 lei pentru un dolar, fata de 2,9694 lei pentru un dolar in sedinta de joi.

Comparativ cu ziua anterioara, leul a pierdut 0,63 bani in fata francului elvetian, ajungand la 3,5362 lei/franc. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,6808 lei, dupa ce joi cursul bancii centrale a fost de 3,6833 lei pentru 100 de yeni.​