Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni a inregistrat in iunie cea mai mare scadere din randul tarilor din Europa Centrala si de Est, potrivit unui sondaj a institutului ZEW. Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari referitoare la parcursul economiei in urmatoarele sase luni a scazut cu 24,3 puncte, coborand pe a doua pozitie intre statele analizate din regiune.

Romania a fost devansata de Ungaria, care are 34,4 puncte (-11,1), insa se afla inaintea Croatiei - cu 24,3 puncte (-17,7), Cehiei - cu 14,8 puncte (-12,1) sau Slovaciei - cu 14,8 puncte (-20,2). Toate statele analizate de institutul austriac ZEW, in colaborare cu grupul financiar Erste, au inregistrat scaderi in iunie, insa doar Turcia are perspective negative (-18 puncte).

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele perceptiei analistilor a inregistrat o inrautatire semnificativa, de 23,4 puncte, la -2,5 puncte. Zona euro a inregistrat -14,8 puncte, in scadere cu 18,4 puncte comparativ cu luna anterioara.

In functie de perceptia situatiei economice actuale, Romania se mentine pe penultima pozitie in regiune, in conditiile in care perceptia s-a inrautatit cu 7,8 puncte, la -25,8 puncte.

Singura economie cu o situatie mai slaba este Ungaria, a carei perceptie s-a inrautatit cu 12,4 puncte, la -35,1 puncte. In afara de Romania si Ungaria, doar Croatia mai este evaluata negativ, cu -15,1 puncte.

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele situatiei economice curente s-a inrautatit cu 16,5 puncte, la 4,7 puncte.

In cazul zonei euro, perceptia este negativa, cu 14,6 puncte, dupa o scadere cu 7 puncte a indicelui comparativ cu luna precedenta.

La sondaj, realizat in perioada 6-20 iunie au participat 73 de experti financiari. Sondajul include date despre Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.