Bancile europene si oficiali ai ministerului de Finante elen discuta o propunere privind rostogolirea datoriilor Greciei fata de institutiile de credit, fara ca agentiile de rating sa declare tara in incapacitate de plata, au declarat pentru Reuters doi inalti oficiali din sistemul bancar european. Propunerea prevede o rostogolire voluntara a datoriilor in titluri de valoare cu o compozitie diferita si pe o perioada mai lunga, pentru a evita ca agentiile de rating sa mute calificativul Greciei in categoria default.

"Agentiile de rating vor privi restructurarea ca si voluntara doar printr-o compozitie complet diferita a titlurilor de stat si nu vor declara Grecia in insolventa", a aratat un bancher.

De asemenea, un oficial de rang inalt din sistemul bancar german a declarat ca bancile analizeaza in continuare o varietate de propuneri. El a mai aratat ca bancile nu ar fi de acord sa se angajeze intr-o rostogolire a datoriilor Greciei fara un semnal din partea agentiilor de rating ca acest lucru nu va fi considerat un default.

Totodata, creditorilor privati germani li s-a cerut de catre ministrul elen de finante sa prezinte date despre expunerea pe Grecia si intentiile cu privire la rostogolirea datoriilor pana saptamana viitoare.

Europa a promis, joi, un nou plan pentru a salva Grecia de la faliment si pentru a evita contagiunea crizei in toata zona euro, insa a mentinut presiunea asupra Atenei in schimbul adoptarii unui program nepopular de austeritate. Perspectiva acestui nou demers este similara: guvernul elen a ajuns la un acord cu creditorii sai internationali, privind programul de economii si de privatizare care trebuie sa fie adoptat pana la 30 iunie in parlamentul elen.

Aceasta este o conditie prealabila pentru plata transei de 12 miliarde de euro, parte din pachetul de ajutor financiar acordat statului elen in 2010 (110 miliarde de euro) si pentru dechiderea caii unui plan secund. Votul parlamentar trebuie sa aiba loc "in regim de urgenta, in zilele urmatoare", au insistat liderii UE, reuniti in summit la Bruxelles, intr-o declaratie comuna.

Ei s-au aratat dispusi "sa faca tot ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea financiara in zona euro" si au facut apel la instituirea, "pana la inceputul lunii iulie," a noului pachet de ajutor financiar pentru Grecia. Acesta din urma a fost solicitat in mod oficial, la Bruxelles, de catre prim-ministrul grec George Papandreou.

Statul elen are nevoie disperata de bani pentru a evita falimentul, dar liderii UE au reafirmat joi ca Grecia trebuie sa merite acest ajutor.