Premierul Chinei, Chinez Wen Jiabao a anuntat sambata la Budapesta ca Beijingul este pregatit sa cumpere obligatiuni de stat ungare si sa acorde un credit de un miliard de euro Ungariei, relateaza AFP.

In debutul celui de-al doilea turneu european, la un interval de noua luni, Beijingul si-a reafirmat astfel interesul pentru Europa, pe fondul crizei euro si a finantelor publice din numeroase tari ale batranului continent.

In turneul precedent, Wen Jiabao a vizitat Grecia, Italia si Turcia, in timp ce acesta vizeaza, dupa Budapesta, Berlinul si Londra.

In cursul unei conferinte comune de presa cu seful guvernului ungar, Viktor Orban, premierul chinez nu a precizat care este limita in care este dispus sa cumpere obligatiuni ungare de stat: China este gata sa cumpere obligatiuni "pentru o anumita suma", s-a multumit el sa declare.

In plus, Beijingul va acorda Ungariei un credit de un miliard de euro, prin intermediul Bancii nationale de dezvoltare a Chinei, pentru a promova proiecte comune, a adaugat el.

Viktor Orban a precizat ca Ungaria a incheiat cu China "un acord nou si de mare importanta", care contine 12 proiecte.

Anuntul premierul chinez se traduce prin cresterea fortei investitiilor Beijingului in Europa, in special dupa cele efectuate deja in Grecia si Polonia.