Investitorul miliardar George Soros considera ca o tara va iesi pana la urma din zona euro si a indemnat politicienii sa sa aiba un "plan B" prin care sa previna colapsul economic al Uniunii Europene, relateaza Reuters.

Soros, celebru pentru ca a reusit sa faca 1 miliard de dolari pariind impotriva lirei sterline, nu a dat numele statului care ar putea iesi din zona euro, insa speculatiile in privinta Greciei se intensifica, in conditiile in care politicienii trebuie sa adopte saptamana viitoare masurile dure de austeritate cerute de institutiile financiare internationale in schimbul ajutorului extern de care statul are nevoie pentru a evita falimentul.

Miliardarul a reiterat ca moneda euro a avut inca de la inceput un defect fundamental, pentru ca nu a fost sustinuta printr-o uniune politica sau printr-o trezorerie comuna a statelor care au adoptat-o.

"Euro nu a avut nicio prevedere pentru corectie. Nu a existat niciun aranjament pentru iesirea unei tari din zona euro, lucru probabil inevitabil in actualele circumstante", a spus el.

Desi considera ca "supravietuirea Uniunii Europene este de interes vital pentru toata lumea", Soros a aratat ca UE are nevoie de schimbari structurale pentru a evita un proces de dezintegrare.

"Nu exista niciun plan B in acest moment. De aceea autoritatile se conformeaza staus-quo-ului si insista pe pastrarea aranjamentelor existente, in loc sa admita ca exista defecte fundamentale care trebuie corectate"..

"Sa admitem ca suntem pe marginea unui colaps economic care incepe, sa zicem, in Grecia, dar se poate raspandi cu usurinta. Sistemul financiar ramane extrem de vulnerabil (...) Suntem la marginea prapastiei si este momentul sa recunoastem ca este nevoie de schimbare", spune Soros.

Masurile care ar putea fi adoptate de UE, in viziunea sa, sunt crearea unui buget central european mai amplu, directionarea catre acesta a unei portiuni din veniturile din taxa pe valoare adaugata sau dintr-o taxa speciala asupra tranzactiilor financiare, infiintarea unei institutii europene de garantii pentru banci si triplarea fondului de bailout prin suplimentarea acestuia cu venituri din taxe.