Rata dobanzii trebuie sa creasca la nivel mondial pentru a evita consolidarea inflatiei ridicate, a anuntat, duminica, Banca Reglementelor Internationale (BIS), avertizand ca intarzierea reducerii deficitelor ar putea duce la intensificarea crizei datoriilor suverane si ar putea avea consecinte grave asupra investitorilor care isi vor pierde increderea intr-o economie majora, cum ar fi Statele Unite ale Americii, potrivit Reuters.

"Odata cu cresterile preturilor pentru produsele alimentare, energie si alte marfuri, inflatia a devenit o preocupare la nivel mondial. O politica monetara globala mai stricta este necesara pentru a limita presiunile inflationiste si a indeparta riscurile la adresa stabilitatii financiare", sustine BIS in raportul sau anual.

Bancile centrale ar putea fi nevoite sa-si ridice rata dobanzii intr-un ritm mai rapid decat anterior, afirma BIS, adaugand ca atat timp cat cresterea la nivel mondial este robusta, preturile la alimente si la materiile prime pot ramane ridicate sau chiar creste, in continuare.

Grupul G-20 a convenit la Paris, joi, sa abordeze problematica preturilor ridicate la produsele alimentare prin cresterea productiei agricole, transparenta pietei produselor alimentare si prin coordonarea politicilor, dupa ce preturile alimentelor la nivel mondial au ajuns la un nivel record, la inceputul acestui an.

"Marele pericol este faptul ca pe termen lung, anticipatiile inflationiste vor incepe sa urce, iar evolutiile actuale ale pretului si pozitiile politicilor ne trimit in directia gresita", sustine BIS.

Referitor la politicile fiscale, BIS a spus ca o economie majora atrasa in criza datoriilor ar putea avea consecinte catastrofale:"Nu trebuie sa existe nicio confuzie: turbulentele din jurul crizelor fiscale din Grecia, Irlanda si Portugalia ar pali pe langa devastarea care ar urma pierderii increderii investitorilor in datoria suverana a unei economii majore".

Tarile emergente ar trebui sa-si aduca contributia la reducerea dezechilibrelor globale prin reducerea ratei de schimb, sustine BIS, adaugand ca statul chinez ar trebui sa lase yuanul sa se aprecieze in raport cu dolarul.

BIS a mai spus ca in timp ce ratele extrem de scazute ale dobanzilor sunt de ajutor bancilor comerciale, ele pot intarzia masurile necesare.