Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat luni ca autoritatile de la Paris au ajuns la un acord cu bancile din Franta in ceea ce priveste rostogolirea datoriilor Greciei, potrivit Reuters. Intrebat la o conferinta de presa daca s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste rostogolirea datoriilor Greciei fata de institutiile de credit din Franta in obligatiuni pe 30 de ani, Sarkozy a raspuns afirmativ si a precizat ca spera ca si alte tari europene sa faca acelasi lucru.

El a mai spus ca Franta este dispusa sa discute termenii planului sau si cu alte state din UE.

Doi inalti oficiali din sistemul bancar european au declarat vineri pentru Reuters ca bancile europene si oficiali ai ministerului de Finante elen discuta o propunere privind rostogolirea datoriilor Greciei fata de institutiile de credit, fara ca agentiile de rating sa declare tara in incapacitate de plata. Propunerea prevede o rostogolire voluntara a datoriilor in titluri de valoare cu o compozitie diferita si pe o perioada mai lunga, pentru a evita ca agentiile de rating sa mute calificativul Greciei in categoria default.

"Agentiile de rating vor privi restructurarea ca si voluntara doar printr-o compozitie complet diferita a titlurilor de stat si nu vor declara Grecia in insolventa", a aratat un bancher.

De asemenea, un oficial de rang inalt din sistemul bancar german a declarat ca bancile analizeaza in continuare o varietate de propuneri. El a mai aratat ca bancile nu ar fi de acord sa se angajeze intr-o rostogolire a datoriilor Greciei fara un semnal din partea agentiilor de rating ca acest lucru nu va fi considerat un default.