Consiliul Director al Fondului Monetar International a evaluat "pozitiv" Acordul de tip preventiv cu Romania si a aprobat punerea la dispozitie a unei noi transe de aproximativ 480 milioane de euro, a declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Sedinta Boardului s-a incheiat in urma cu 30 - 40 de minute (ora 21.00 ora Romaniei), cu un mesaj pozitiv pentru eforturile Romaniei si un mesaj de continuare a reformelor pentru a atrage fonduri europene si investitii straine. Evaluarea Boardului FMI consolideaza pozitia Romaniei care poate fi privita ca un exemplu pentru multe state din Europa, in aceasta perioada de turbulente economice", a spus Mihai Tanasescu.

La precedenta evaluare, din luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca programul cu FMI printr-un acord pe doi ani de tip preventiv, ceea ce presupune ca banii nu vor fi accesati decat in situatii de urgenta.

FMI a pus la dispozitia Romaniei, in primavara, o prima transa in valoare de 60 de milioane de DST (Drepturi Speciale de Tragere (67 milioane euro).

Noul acord de tip preventiv are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300 la suta din cota pe care o are Romania la FMI.