Moneda nationala s-a apreciat marti in fata monedei unice europene, cursul publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) coborand cu 0,77 bani comparativ cu ziua anterioara, la 4,2115 lei pentru un euro.

Pe piata valutara, leul a inchis sedinta de luni aproape neschimbat, la 4,2225 unitati/euro, dupa ce s-a tranzactionat intr-un interval strans. Economistii ING Bank arata ca moneda nationala pare sa fie favorizata in sedinta de marti de sentimentul investitorilor si evolutia pozitiva a indicilor bursieri de pe parcursul noptii.

Datele oficiale privind executia bugetara in primele cinci luni ale anului publicate ieri arata ca deficitul fiscal s-a majorat la 1,4% din PIB proiectat de la valoarea precedenta de 0,8% din PIB inregistrata in perioada ianuarie-aprilie. Reprezentantii ING spun ca, desi cifra oficiala s-a dovedit usor mai ridicata decat cea anuntata pe baza datelor preliminare de 1,2% din PIB, aceasta este in continuare pozitiva pentru tinta de sase luni agreata cu FMI/CE de 2,3% din PIB si obiectivul pentru anul acesta de 4,4% din PIB.

"Credem ca aceste date ar putea sprijini miscarea descendenta a ratelor de dobanda pe termen lung", sunt de parere acestia.

Leul a castigat teren si in fata dolarului american, cursul BNR fiind de 2,9491 lei pentru un dolar, fata de 2,9718 lei/dolar cat a fost luni.

Comparativ cu sedinta anterioara, leul a castigat 2,67 bani in fata francului elvetian, ajungand la 3,5331 lei/franc. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,6487 lei, dupa ce luni cursul bancii centrale a fost de 3,6806 lei pentru 100 de yeni.​