Directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, a descris situatia din Grecia drept critica si a avertizat ca o extindere a problemelor la alte tari din zona euro ar putea duce la o criza mai mare decat cea declansata de falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers, potrivit Reuters.

Guvernele din zona euro au incercat sa implice bancile, fondurile de pensii si companiile de asigurari care detin obligatiuni grecesti sa participe la cel de-al doilea plan de salvare a Greciei. Josef Ackermann a avertizat insa asupra oricarei masuri care ar putea duce la raspandirea acestei crize si in alte tari vulnerabile din zona euro.

"Daca este vorba doar despre Grecia, deja este prea mult. Dar daca sunt atrase si alte state prin contagiune, ar putea depasi proportiile Lehman Brother", a declarat seful Deutsche Bank.

Bancherul a avertizat politicienii sa nu se grabeasca sa incheie un acord cu sectorul privat, dupa ce liderii europeni au spus ca vor sa stabileasca cifre precise cu privire la implicarea sectorului privat pana la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, programata a avea loc in data de 3 iulie.

"Liderii politici asteapta o solutie pana la sfarsitul acestei saptamani, insa nu ar trebui sa ne grabim. Este important sa avem o solutie buna. Problema este complexa si trebuie discutata", a spus Ackermann.

Desi multi economisti cred ca o anumita forma de restructurare a datoriilor este inevitabila, bancile europene vor sa evite un proces dezordonat care ar putea duce la o prabusire a pietei interbancare si ar afecta si celelalte state cu probleme din zona euro.