Grecia va intra imediat in incapacitate de plata daca Parlamentul nu aproba programul de austeritate elaborat de guvern, a declarat marti Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, citat de Reuters.

"Singurul mod de a evita un default este ca Parlamentul sa aprobe programul economic. Acesta trebuie aprobat pentru ca urmatoarea transa din ajutorul financiar sa fie eliberata. Pentru cei care speculeaza in legatura cu alte optiuni, voi spune clar: nu exista un plan B pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata", a spus Rehn.

Luni, un oficial UE, sub acoperirea anonimatului, a declarat pentru AFP, ca zona euro lucreaza la un "plan B" pentru a evita falimentul Greciei in cazul in care programul de austeritate ar fi respins de catre Parlament.

In cazul in care programul de austeritate nu va fi adoptat, Grecia va intra in incapacitate de plata, iar unda de soc pe care ar provoca-o la nivel mondial este considerata, de catre unii analisti, mai puternica pentru piete decat falimentul bancii americane Lehman Brothers, in septembrie 2008.