Este concluzia unui sondaj anual efectuat de UBS in randul a peste 80 de manageri ce gestioneaza politica de constituire a rezervelor valutare si care administreaza impreuna echivalentul a mai bine de 8 trilioane dolari. Mai mult de jumatate dintre acestia vad dolarul inlocuit in urmatorii 25 de ani de un cos de valute, o schimbare spectaculoasa fata de consultarea din 2010, cand majoritatea managerilor mizau ca dolarul isi va pastra statutul privilegiat pe termen lung.

Sondajul, citat de FT.com, exprima dezamagirea fata de dolar ca valuta preferata pentru constituirea rezervelor Bancilor Centrale, pe fondul incapacitatii guvernului SUA de a tine in frau deficitul bugetar si expansiunii monetare preacticate de Fed. Bancherii chestionati mizeaza ca aurul va fi cel mai perfomant activ financiar in urmatorul an, indicand falimentul suveran drept cel mai mare risc la adresa economiei globale.

Marii detinatorii de lichiditati, arata FT, se diversifica in acest moment ocolind dolarul, de pilda in primele 4 luni din 2011 aproximativ 75% din echivalentul celor 200 miliarde de dolari adaugate de China fiind investite in active ne-denominate in dolari, conform estimarilor Standard Chartered.

6% din managerii chestionati de UBS vor sa achizitioneze mai mult aur, in timp ce niciunul dintre participantii la sondaj nu doreste sa opereze vanzari semnificative de aur, in contrast cu politica ultimilor anii (dupa doua decenii in care au fost vanzatori neti, Bancile Centrale au reintrat masiv la cumparare din 2010).

Bancherii au cumparat in acest an 151 tone de aur, printre cele mai mari achizitii de metal galben de la abandonarea acordului de la Bretton Woods, grosul ajungand in Mexic si Rusia.

Citeste si alte articole ale lui Cristian Dogaru