Presedintele american Barack Obama a avertizat miercuri Congresul asupra consecintelor "importante" si "imprevizibile" pentru Statele Unite daca nu se ajunge la un acord asupra majorarii plafonului de indatorare a Americii, relateaza AFP.

"Daca Statele Unite, pentru prima oara, nu-si pot plati facturile, daca intra in incetare de plati, atunci consecintele pentru economia americana vor fi importante si imprevizibile. Si nu este bine", a declarat Obama, intr-o conferinta de presa.

Presedintele american a afirmat ca partidul sau trebuie sa decida reduceri de cheltuieli dar si republicanii, in schimb, vor trebui sa accepte majorari ale impozitelor pentru cei mai bogati.

"Am propus suprimarea deducerilor fiscale pentru milionari si miliardari, pentru companiile petroliere si pentru cei care gestioneaza fondurile de arbitraj sau pentru proprietarii de avioane de afaceri", a declarat Obama.

El a subliniat ca democratii au inteles ca tara nu va mai putea sa ofere anumite programe sociale pe care republicanii doresc sa le reduca sau sa le suprime.

"Nimeni nu vrea sa compromita calitatea semnaturii Statelor Unite. Nimeni nu vrea sa vada Statele Unite in incetare de plati. Trebuie sa profitam de acest moment si sa o facem rapid", a adaugat el.

Presedintele a comentat ca fiicele sale "Malia si Sasha isi termina temele cu o zi inainte". "Ele nu asteapta noaptea. Si au 13 si 10 ani. Congresul poate face acelasi lucru", a sustinut el, promitand ca, in ceea ce-l priveste, va face totul pentru a se ajunge la un acord.

Presedintele si Congresul deruleaza negocieri dificile pentru a evita o incetare de plati a datoriei americane la inceputul lui august. Congresul trebuie sa ridice limita legala de indatorare a tarii, care nu inceteaza sa creasca.

Obama s-a implicat pentru prima oara in negocierile cu parlamentarii luni.

Aceste negocieri, conduse din 5 mai de vicepresedintele Joe Biden, au inregistrat un grav revers joia trecuta cand seful majoritatii republicane din Camera, Eric Cantor, a parasit discutiile. El a justificat acest gest prin refuzul Casei Albe de a renunta la majorarea impozitelor pentru cei bogati.

Datoria bruta a statului federal, de circa 14.300 miliarde de dolari, a atins la jumatatea lunii mai plafonul autorizat de Congres. Trezoreria a avertizat ca tara nu va mai fi in masura sa-si ramburseze imprumuturile daca plafonul de indatorare nu este majorat pana in 2 august.

Instantele internationale observa cu ingrijorare aceste negocieri, in momentul in care criza datoriilor grecesti a afectat deja increderea pietelor iar economia americana isi revine cu greu din recesiunea din 2007-2009.

Fondul Monetar International (FMI) a cerut miercuri Washingtonului sa-si conserve "credibilitatea bugetara" in fata riscului pe care l-ar reprezenta pentru sistemul financiar mondial o reducere a ratingului datoriei sale.