Atat a costat site-ul. 5,17 milioane de lei, din care 85% au venit de la UE. In euro, inseamna cam 1,2 milioane. E drept, nu e orice site. E One Stop Shop. Aduna informatii de pe alte 25 de site-uri si ii ajuta pe micii intreprinzatori sa relationeze mai usor cu institutiile Statului. Ai de trimis declaratiile la Casa de Pensii sau la cea de Asigurari? Misti din mouse, completezi si dai send. E drept, odata completate, declaratiile nu pleaca nicaieri desi a fost lansat in prezenta premierului Emil Boc.

One Stop ShopFoto: immoss

Mai trebuie ca sistemele informatice ale institutiilor sa fie interconectate, ceea ce nimeni nu stie cand se va intampla.

Programatorii au insa si o solutie: “Stiti cum puteti face?”ma intreaba unul complice, dupa ce afla ca mi-am facut cont si ca vreau sa trimit online declaratiile. Nu zic, cum pot face?” Intrati in contul Dv, completati declaratiile..ma urmariti?” Da, zic va urmaresc. “Ei, continua el, dupa ce le completati, le printati si le puneti in plic dupa care le trimiteti unde aveti nevoie, zice el senin. Online romanesc, imi zic in gand, dar nu apuc sa-mi termin gandul, ca il aud iar pe programator:”Cu confirmare de primire!”. Ii promit ca asa o sa procedez.

Apare premierul insotit de tableta lui si de Andreea Vass. Se pune pe laudat siteul si reaminteste cate a facut Guvernul pentru micii intreprinzatori. In jur, incepe agitatia. Un SPP-ist vorbea permanent la telefon. O doamna incerca sa ajunga mai in fata sa ii inmaneze un memoriu premierului. Toti pareau coplesiti de importanta site-ului de un million de euro care va si functiona candva..” Acum, relatia cu Statul o rezolvi in maxim 20 de minute”, zice brusc Boc. “Economia de timp inseamna bani, inseamna poate un loc de munca in plus si reducerea birocratiei”, adauga el pe fuga. Locul de munca in plus banuiesc ca apartine postasului care duce aproape online declaratia la institutia Statului.

Boc multumeste, se ridica si pleaca. Nu se fac declaratii de presa, desi camerele erau instalate si pregatite. Boc e asaltat totusi de ziaristi si rugat sa spuna cum sta cu procesul evaluarii ministrilor. Nu scoate insa nicio vorba. O ia la dreapta si se indrapta catre o masina bleu.

Apare un SPP-ist in fuga sa ii spuna ca masina bleu nu e aia a lui. Ca a venit cu masina parcata in stanga. Boc face 90 de grade la stanga, se suie in limuzina si pleaca.

Ziaristii se intorc la locul faptei. Intreb o doamna daca nu cumva 1,2 milioane de euro pentru un site care presupune si postasi nu e cam muilt. Pai ce, zice doamna, credeti ca numai pentru site s-au platit un million? Pai, zic, pe ce altceva? Poate nu stiti Dumneavoastra, dar am mai avut 6 prezentari, zice Doamna, mandra. In plus, ati vazut ca am amenajat si biroul.. “Da, zic am vazut”. Ma uit la fursecuri si mi-e si teama sa intreb cat or fi cantarit financiar fursecurile alea in proiect.

Imi iau totusi inima in dinti si ii spun doamnei ca un student bun facea site-ul cu maxim 5000 de euro. ”Eeeeeei, zice Doamna…nici chiar…"

Una peste alta, sunt multumit. Ma uit la greci si imi dau seama ca se poate si mai rau. Da-le naibii de declaratii online, astea ne lipsesc noua?