Salariul mediu brut din luna mai 2011 a fost de 2008 lei, cu 2,8% mai mic decat in aprilie, au anuntat reprezentantii INS. In valori nete, salariu mediu a fost de 1458 lei, in scadere cu 40 de lei fata de aprilie. Ca de obicei, valorile cele mai mari ale salariilor s-au inregistrat in intermedieri financiare (3698 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (854 lei).

  • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna mai 2011 fata de luna precedenta (raportul dintre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum) a fost de 97,1%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,2%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2011.

  • Mai 2011 comparativ cu aprilie 2011

In luna mai 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul salariului mediu net a fost in scadere fata de luna aprilie 2011 din cauza primelor acordate in aprilie cu ocazia Pastelor. De asemenea, precizeaza reprezentantii Statisticii, salariile nete din mai au scazut si ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice ori angajarii de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • intre 10% si 14% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei;
  • intre 8% si 10% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale);
  • intre 6% si 8% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica, telecomunicatii, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor din tutun, extractia carbunelui superior si inferior.

Cresteri ale salariuluil mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si platii integrale a drepturilor salariale, in unele unitati economice care, in lunile precedente s-au confruntat cu dificultati financiare.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic, s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  intre 3% si 5% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea articolelor de imbracaminte, depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  • intre 1% si 2% in transporturi aeriene, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de editare.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna aprilie in administratia publica (-0,7%) si invatamant (-0,1%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net din luna mai a crescut usor (+0,4%) ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010) castigul salarial mediu net din luna mai 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,5% in invatamant, cu 14,6% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,7% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna mai 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,0% in administratia publica, 13,5% in invatamant, respectiv cu 12,7% in sanatate si asistenta sociala.

Potrivit metodologiei INS, castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masa).

Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat.

Indicele castigului salarial nominal brut se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal brut din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.