Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat marti ca a invitat liderii Congresului la Casa Alba pentru joi in incercarea de a ajunge la un acord "in urmatoarele doua saptamani" privind cresterea plafonului datoriei si lupta impotriva deficitului bugetar, anunta AFP.

Barack ObamaFoto: Reuters

"Avem nevoie ca in urmatoarele doua saptamani sa ajungem la un acord care va reduce deficitul si mentine viabilitatea financiara a guvernului SUA", a declarat Obama intr-o scurta interventie la Casa Alba.

"Acesta este motivul pentru care, chiar daca vom continua sa discutam astazi si maine, am invitat liderii ambelor parti din ambele camere ale Congresului pentru a veni aici, la Casa Alba, joi, astfel incat sa putem ajunge la acord final, pornind de la pasii care au fost deja facuti", a adaugat presedintele.

Purtatorul de cuvant de la Casa Alba, Jay Carney, a spus apoi ca toti liderii Congresului invitati au fost de acord sa vina.

Trezoreria a avertizat ca fara a ridica plafonul datoriei de catre alesi pana pe 2 august, Statele Unite ale Americii s-ar afla in incapacitate de plata, o perspectiva care ingrijoreaza profund organismele financiare internationale.

Negocierile lansate pe 5 mai intre presedintie si Congres au inregistrat unele progrese dar s-au blocat in parte din cauza unui dezacord privind o majorare a taxelor pentru cei bogati, dorita de Obama, dar respinsa de catre republicani.

Presedintele a mai respins si ideea republicanilor privind un acord minimal care ar ridica plafonul pentru datoria pe termen scurt si a lasa rezolvarea problemelor majore pentru mai tarziu.

Republicanii il sfatuiesc pe Barack Obama sa ia Valium pentru a se calma

Reprezentantii republicani din Congresul american au denuntat violent joi modul in care presedintele american gestioneaza datoria tarii, dupa o conferinta de presa in timpul careia Barack Obama s-a aratat sarcastic la adresa lor, relateaza AFP.

"Poate ca daca (Barack Obama) ar lua Valium, asta l-ar calma un pic si s-ar hotari in sfarsit sa vina sa discute cu noi", a afirmat senatorul republicat Pat Roberts.

Numerosi republicani sunt furiosi pe Casa Alba care gestioneaza foarte prost, spun ei, chestiunea ridicarii plafonului de indatorare, in momentul in care numaratoarea inversa spre intrarea Statelor Unite in incetare de plati a inceput.

Parlamentarii ar trebui sa majoreze limita legala de indatorare a SUA inainte de 2 august, dar republicanii, majoritari in Camera Reprezentantilor, cer in prealabil reduceri drastice ale cheltuielilor, in special a celor sociale.