Agentia de rating Moody's a redus cu patru trepte ratingul Portugaliei, la "Ba2" de la "Baa1", acest calificativ fiind unul din categoria "junk", nerecomandat pentru investitii, potrivit Reuters. Analistii agentiei avertizeaza ca tara ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de asistenta financiara, inainte de a putea reveni pe pietele financiare.

Moody's a devenit prima mare agentie de evaluare financiara care a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria "junk". Atat Standard & Poor's cat si Fitch Ratings au acordat Portugaliei calificativul "BBB minus", celmai mic din categoria "investment grade".

Accentuarea temerilor ca Portugalia nu va fi capabila sa atinga tintele de reducere a deficitului si stabilizare a datoriei stabilite impreuna cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au influentat decizia agentiei de rating.

De asemenea, exista o probabilitate in crestere ca Portugalia sa nu se poata imprumuta la costuri sustenabile de pe pietele de capital incepand cu a doua jumatate a anului 2013, mai arata Moody's.

Agentia a mai precizeaza ca Portugalia se confrunta cu provocari formidabile in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor, cresterea disciplinei fiscale, cresterea economica si sustinerea sistemului bancar.