Un grup de oficiali ai Trezoreriei americane discuta optiunile pe care SUA le au pentru a evita falimentul, in cazul in care Congresul nu adopta pana pe 2 august extinderea limitei maxime de indatorare, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata situatiei. Inalti oficiali ai Trezoreriei, inclusiv secretarul Timothy Geithner, au afirmat in repetate randuri ca nu exista un plan de rezerva pentru a salva tara de la faliment daca legislativul nu autorizeaza guvernul sa imprumute mai multi bani.

In culise, oficialii institutiei au analizat mai multe variante pentru prevenirea colapsului financiar care s-ar putea declansa daca guvernul nu va putea sa isi plateasca datoriile la timp, a mai spus sursa citata de Reuters.

Trezoreria a studiat posibilitatea ca administratia sa intarzie o serie de plati pentru a gestiona fluxul de lichiditati dupa data de 2 august sau daca Constitutia permite presedintelui Barack Obama sa ignore Congresul si sa extinda limita maxima de indatorare. Totodata, s-a studiat posibilitatea ca guvernul sa primeasca autoritatea de a prioritiza plati.

Potrivit Reuters, SUA imprumuta 125 miliarde de dolari in fiecare luna. Administratia Obama a cerut Congresului sa ridice limita de indatorare cu peste 2.000 miliarde de dolari pentru a asigura nevoile de finantare pana la alegerile prezidentiale din 2012.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Presedintele american Barack Obama a avertizat ca o noua criza financiara globala ar putea izbucni in cazul in care Congresul SUA nu va majora nivelul maxim al datoriei publice.​