Noua directoare generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, declara intr-un interviu acordat in emisiunea "This Week" de la postul de televiziune ABC ca o intrare a SUA in incapacitate de plata va avea "consecinte deplorabile" atat pentru Statele Unite, cat si pentru lumea intreaga, relateaza AFP.

"Daca derulam scenariul complet al intrarii in incapacitate de plata, evident, veti obtine o crestere a ratei dobanzilor, repercusiuni imense asupra burselor de valori si consecinte cu adevarat deplorabile nu doar pentru SUA, ci si pentru economia mondiala in ansamblu", a afirmat dna Lagarde in interviul acordat jurnalistei Christiane Amanpour.

"Acest lucru ar fi in mod evident contrar obiectivelor si misiunii FMI," a spus ea, adaugand ca "nu-si poate imagina nicuo secunda ca SUA ar putea intra in incapacitate de plata.

Statele Unite se afla in impas politic dupa ce democratii si republicanii nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta majorarii plafonului de indatorare. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa poata angaja imprumuturi pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile.

Intrebata despre DSK, care a trebuit sa-si paraseasca functia dupa scandalul privind un presupus viol, noua sefa a FMI a estimat ca al sau compatriot a facut o "treaba excelenta" la conducerea Fondului Mondial International.

De altfel, ea indicase miercuri ca va continua calea trasata de Strauss-Kahn, care a contribuit ca FMI sa devina mai receptiv la realitatile sociale si nu doar la aspectele economice in cazul tarilor pe care le ajuta, dar ca nu a fost apreciat pentru aceasta.

"Cu toate acestea, atunci cand o institutie isi pierde directorul general in astfel de circumstante, aceasta lasa in mod clar rani", a adaugat Lagarde. "Unii oameni sunt foarte afectati, altii se simt tradati. Este o alchimie stranie de frustrare, iritare, uneori furie, iar uneori chiar o tristete puternica", a spus ea.

Fostul sef al Fondului Monetar International a fost arestat in 14 mai, la New York, dupa acuzatiile unei cameriste din metropola americana, care sustinea ca acesta a incercat sa o violeze. El a fost eliberat vinerea trecuta din arestul la domiciliu, insa justitia americana nu a renuntat la continuarea anchetei in dosarul in care fostul sef al FMI este acuzat de abuz sexual.

In ultimele zile, mai multe informatii aparute in presa de peste Ocean au pus sub semnul intrebarii credibilitatea victimei, iar acuzatiile la adresa lui DSK ar putea fi abandonate.