Domnul Ionescu a facut un credit prin 2007. S-a imprumutat la fel ca vecinul sau Popescu, in “cea mai ieftina moneda”, cum zicea reclama de la televizor- francul elvetian. Acum, domnul Ionescu si vecinul sau Popescu nici la bancuri nu le mai vine sa rada. Banc: Un roman, un neamt si un american mor si ajung in fata lui Sf Petru. Acesta ii intreaba pe fiecare cum au murit. Americanul: “Man, am luat un credit cu care mi-am tras un Porsche. Am mers cu 280/h, a venit o ploaie, am derapat, am intrat intr-un copac si am murit”. Germanul: ”Herr Sfinte, am luat un imprumut si mi-am cumparat un Mercedes. Mergeam linistit pe sosea cand mi-a sarit eine Kaprioara in fata si am virat brusc stanga. Numai ca pe banda cealalta venea un TIR. Asa am murit”. Romanul: “Preasfinte, la mine a fost mult mai linistit. Mi-am luat un credit in franci elvetieni din care mi-am tras un Jeep. Am murit de foame”, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Sa revenim.

Domnul Ionescu are cateva solutii, dar se gandeste la ele de cateva luni, fara sa faca nimic concret. Plateste luna de luna mai multi lei la banca, dar nu pare sa il deranjeze. Ar putea sa isi refinanteze creditul sau sa isi reduca efortul financiar prin negocierea cu banca a unei maturitati mai bune. Intreaba peste tot de ce Banca Elvetiei nu intra in piata cum face Mugur Isarescu ca sa “miste” cursul, doar atat cat sa-i faca lui rata mai mica. Intrebarea asta si-o pune nu numai Ionescu, ci si elvetienii.

De francul puternic se bucura turistii care obtin mai multi euro pe franc atunci cand se duc in vizita in Grecia de pilda. Dar pentru exportatori, francul devine o drama. Profiturile celor care produc marfuri “Swiss made” si le exporta se corodeaza. Pe domnul Ionescu nu il intereseaza foarte tare ce se petrece la nivel macro, ca nu e treaba lui. Ce-i pasa ca luni, de pilda, EFG Bank a avertizat că “recenta creştere bruscă a francului elveţian” i-a topit profitul pe primul trimestru. Si l-a schimbat imediat pe directorul general. Swissmem, din industria constructoare de masini, a avertizat ca s-ar putea sa isi reloce productia din cauza francului prea puternic. In zona chimiei, elvetienii de la Lonza au anunţat o prelungire a timpului de lucru pentru a limita impactul aprecierii francului.

Economistii spun ca tendinta ar putea continua inca o vreme pentru ca aceasta apreciere ii obliga pe patroni la o disciplina mai sanatoasa a afacerilor lor. Dezvoltarea unei infrastructuri pentru a îmbunătăţi competitivitatea, cum a sugerat bancherul elvetian Thierry Lombard ar fi o cale. Dar, din păcate, asta inseamna timp mult de care elvetienii nu dispun acum.

Pentru a-si proteja antreprenorii, exista discutii la cel mai inalt nivel prin care exportatorilor sa le fie acordate reduceri fiscale in cuantum egal cu pierderile suferite din aprecierea francului. Pe piata insa nu se va interveni, spune insasi Guvernatorul Bancii Elvetiei.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa

Vezi aici momentele importante din istoria francului elvetian sau citeste aici despre potentialul maxim de apreciere a monedei elvetiene. Sau porniti aerul conditionat, ca nu va pot obliga sa stati sa cititi pe canicula asta. :)